Tuesday, August 16, 2016

kisah ku

hai...

harini aku teringt nak bukak blog yg da lame aku x update. hahaha

entah pehal ntah boleh teringt

da bertahun kot. dari single da married da

ye aku da kawen! hahahahaha! alhamdulillah! Allah smpi kan jgk jodoh aku 

da setahun aku kawen.. aku kawen dgn kawan sekolah rendah aku wey..

name die Azham Akram Abdullah..

mcm mne aku boleh fall kt die tu rahsia..hehehe..hanya Allah je yg tau..

n skrg ni aku mengandung 4 bulan..

gile la kan perubahan yg Allah susunkan utk aku..

aku sendiri x sangka.. byk bende yg mengajar aku selama beberapa tahun ni..

ni throwback balik tak larat la..

skrg ni aku keje kt PET ICT..lg yg buat aku x sangka, aku berulang Melaka -KL hari2..

dahsyat kan! hahaha

ckopla update utk harini.. aku xdpt content lg nk tulis ape

sbb byk sgt nk cerita..

so slow2 la ye..


Saturday, April 19, 2014

Bicara hati

Aku tersedar ramai gadis dan wanita yg cantik diluar sane..yg lebih layak utk dijadikan suri dlm hidup seorg lelaki..apabila melihat diri ini di dlm cermin, aku hanye la picisan jika dibandingkan dgn mereka..aku x mampu bertanding dgn kehebatan mereka diluar sane..aku hanye seorg gadis yg terpelosok disatu sudut dan x mampu menampilkan diri utk menjadi seseorg yg dipilih olh mereka..kdg2 aku tertnya, mengape begini jadinya? Soalan yg tak seharusnye terlintas didlm hati seseorg andai die benar2 redha dgn ketentuan Tuhan..tp aku hanye la insan biase yg tiada daya dan upaya.tersasar jua disaat kesukaran menghimpit jiwa..Allah menentukan segala nye..ayat ini la yg membuat aku bertahan dlm meneruskan kehidupan..Allah yg menetapkan kehidupan aku..kenape aku perlu sedih dgn ketentuan Dia..sedangkn ape yg telah ditetapkan adelah yg terbaik utk aku..persoalan demi persoalan hadir dlm mnda..tiada jwpn yg djumpai..kenape? Sebab aku menyoalkan perkare yg menjadi rahsia Allah..hanya Dia yg menyimpan jwpn tu supaya aku sentiase bergantung harap pade Nya..kerana itu la hakikat sebenar kehidupan..bergantung harap pade yg Satu..bkn pade yg manusia yg kite mngaku mencintai nye dan menyayangi nye..bile2 mase manusia tu boleh pergi meninggalkn kite kerana die pon milik Allah..kehidupan ni adalah ketentuan Allah..manusia tiada hak utk menentukan hala tuju kehidupan nye..bila hati terase berat, mohon keampunan dari Dia, bla kaki tersalah langkah, mohon bimbingan Nya, bila tangan tersalah genggaman, mohon pertolongan Dia, bila hati terslh mencintai, mohon la cinta Dia yg hakiki.. ajal maut jodoh pertemuan kaya miskin perpisahan kejayaan kegagalan kesusahan kesenangan kebahagiaan kedukaan sume nye ketentuan Allah..sbg manusia aku hanya mampu berdoa agar aku sentiase berada dlm rahmat Nya dan sentiase berlapang dada dgn setiap ketentuan Dia..kini aku terduduk dikejar dosa semalam......

Saturday, February 8, 2014

hati dan perasaan

hari ni aku nk bercakap pasal hati dan perasaan..sbb nye beberape hari yg da berlalu ni hati aku tak berape nk diam..asyik la tertanya2,berkate2,teringat2 dan sebagainya..aku rase org lain pon pernah dan selalu rase perasaan ni..nak2 kalau umur tu mcm da layak kn..haha..tipu la kalau org yg da umur 25 tahun dan ke atas tak pernah lalui ape yg aku lalui skrg ni..

the main point yg aku nk tekan kn dlm post ni adelah how to manage this kind of feeling? hakikatnye aku pon tercari2 jwpn utk persoalan tu..walaupon sesetengah org kate benda2 mcm ni benda remeh, tak yah fikir sgt, smpi mase dtg la..pade aku pulak, benda ni dtg secare tak dijangke and bile perkare yg tak dijangke ni kite akn jd susah nk handle..dan aku menghadapi masalah ni..dan kenape penting utk ketahui care nk handle benda ni? sebabnya benda ni akan memberi kesan kepada mental kite..bile mental da kne kacau, satu badan jadi kacau..so, perkare ni perlu dambil berat terutamenya wanita..

care nk hilangkan perasaan2 mcm ni senang je sbnrnye, ingt Allah byk2..sbb hanye Dia je yg tau ape perancangan utk hamba2 Dia..terus terang ckp bila iman kuat, hati mantap ingt Dia, benda2 mcm ni tak kn terlintas pon dlm hati..sbb hati kite sibuk ingt Tuhan yg Satu..dah takde mase nk fikirkan benda2 yg diluar jangkauan kite..siape kite nk fikirkan benda yg kite tak tau? tp ingt Allah tu kne ikhlas..seikhlas yg mngkn..

ini sekadar pesanan..utk diri sendiri sebenarnye..dan org lain jgk..sbb hidup kite bkn kt dunia je, ade satu lagi yg kekal abadi..tak dpt jodoh kt sini, maknenye jodoh kite kt sane..hanya Allah yg Maha Mengetahui ape yg terbaik utk setiap manusia..maka dengan itu, jgn terlalu kecewa dgn ape yg tak dpt, kerana sesungguhnya yg kite dpt tu lebih bermakne sbnrnye..

Thursday, January 2, 2014

Wrap up 2013...

wahhh da hari kedua utk tahun 2014..cepat nye mase berlalu...aku masih mcm tu jgk..tak berubah...sebenarnye berubah tp dlm tak perasan..hee..sementare menunggu baju aku siap basuh, aku nk buat wrap up sikit la utk 2013..biar aku sentiase kenang tahun ni biar mase berlalu..pada aku tahun byk yg mengubah angin dan arah perjalanan hidup aku..

2013.. bermula nye tahun dgn penuh ketenangan dan keterujaan..sbb aku akn menghabiskan pelajaran aku utk peringkat degree..awl March 2013, aku menjalani latihan industri aka praktikal di Malaysia Airport Holdings Berhad..mmg aku teruja sbb cite2 aku mmg nk kerja kt airport or anything related to aeroplane..dlu nk jadi pilot tak kesampaian sbb tak sesuai n kos belajar sgt tinggi..so skrg i have to figure out other way to keep my ambition come true..since aku ni bdk computational maths bleh la aku nk masok mne2 bidang asalkan aku pndi relate kn bidang tu ngn kerja aku..ok, kt sni aku praktikal 3 bulan je..aku sta kt umah Kak Miza, cousin aku, die dok kt nilai..mmg syok la mkn sume settle xyah pk..nk bayar die x nk..hahaha..btw, thanks a lot kak! time praktikal ni best sbb aku kenal ramai org..n mcm2 perangai pon ye jgk..tp yg xleh lupe these 3 buddies.. Farazaila aka Farey, Dzulaikha aka Juliey, and Hazwan aka Wan..dorg ni mmg masok sgt dgn aku, farey bdk SL1M, juliey bdk praktikal UTP, n wan bdk praktikal MSU kot..lupe la tp kt cyberjaya..mmg awesome la dorg ni, ktorg lepak terminal je tak main la tmptlain..haha..aku mmg happy time tu..

ditakdirkan Allah 15 April 2013, aku kehilangan seorg lelaki yg paling aku syg, aku hormati, plg penting..ayah diambil kembali oleh Allah SWT..telah tamat tarikh pinjaman dia kepada kami sekeluarga..sedih mmg sedih tp aku bersyukur sbb diberi peluang hidup dgn seorg ayah smpi umur aku mencecah 24 tahun..ramai kawan2 aku yg da kehilangan ayah lebih awal dari aku..ayah pergi tanpe dijangka..byk pengajaran yg kami sekeluarga boleh ambil dan berusaha utk berubah menjadi lebih baik..yg paling penting, kami wajib bersatu dan jage mak selagi die bernafas..utk ayah, ain akn berusaha jadi anak yg baik supaya ayah tak dipersoalkan kt sane..ain redha dan terima sume ni sbb hanya Allah yg tahu ape yg terbaik utk kite..

di awal bulan 7, aku menamatkan latihan indusrti, dan terus dapat kerja di Puncak Tegap, Petaling Jaya sebagai Application Developer (Java)..aku terima tawaran tu n kerja utk seminggu..seminggu je aku kerja, dan aku nekad utk berhenti sbb hati aku takde kt situ..hati aku ade kt melake, aku nk jage mak, teman mak, kalau boleh smpi bile2..tp aku kne buat sesuatuutk mase depan aku..aku buat keputusan utk smbung belajar..hati aku mmg nk belajar, nk sambung master, nk tuntut ilmu lagi..sbb byk lagi yg aku tak tau bile org tnye pasal computational maths..

awal bulan 9, alhamdulillah aku diberi peluang utk teruskan pelajaran diperingkat master..Master in Applied Maths (Computational Maths).. mmg terbaik! aku suke sgt! jujur! sbb aku belajar bende yg btol2 minat aku..n skrg aku da nak abis sem satu..nk masuk sem 2 aku kne pk keje ape aku nk buat lpas abs master..target aku ade 2, lecturer dgn ygmcm aku ckp td masok industri yg ade kaitan dgn aeroplane! aku pon xtahu knape minat sgt ngn kapal terbang..ni sume pasal cite jepun tajuk die Good Luck..mmg bagi kesan kt aku tgk scene cerita tu..aku rase ramai yg tgk cite tu..heeee..

ha! bulan 11, 12 haribulan, aku selamat berkonvokesyen! secare rasmi aku pemegang ijazah sarjana muda sains matematik (kepujian)(matematik pengkomputeran)..happy sgt sbb sume dtg kecuali along..sbb kak long baru bersalin..ha tu lg satu cerita best..dpt ank buah baru! hehe.. muhammad harraz bin mohd hanafi.. sorry harraz, mokcu x dpt main ngn harraz selalu..xpe da besar t kite geng mcm along, kak ija, abg addin, kak alya, abid ngn arya sejati..sume geng mokcu..t tak lame lgi, dpt lagi sorg ank angah..syok aku dok kumpul ank buah..habis la mokcu nk beli hadiah t..takpe doakan mokcu dpt keje best, t bleh blnje ank2 buah mokcu baju, ice cream, coklat ngn mainan..hehehe...

ok da cukup da wrap up 2013.. the year yg mmg terbaik..insyaAllah 2014 pon akn melakarkan kisah2 menarik utk seorg aku ain yasin..hehe..ha xlupe jgk, mereka2 (kawan2) yg baru hadir dlm hidup aku sedar ngn tak sedar, yg da menghilang dari hidup aku sedar ngn tak sedar jgk..heeee..pape pon sume org sentiase dlm ingtan aku, lagi2 kalau org tu da jd org yg penting utk aku..ok sape rase nk jadi org penting dlm hidup aku bleh la isi borang..hahahahaha...


Friday, December 6, 2013

Hari Jumaat, Hari penuh sejarah...

tanpe melengahkan masa lagi, aku ain yasin nk bercerita tentang pengalaman die hari ini..wlau pon aku da lame x update..tp aku rase aku perlu bercerita kisah hari ini..org lain nk ckp ape terpulang..ni hal aku..hahaha..ok, hari ni adelah one of the most miserable day yg pernah dilalui oleh ain yasin selepas kemalangan yg dialaminye awl bulan November haritu..

harini bermula dgn agak tenang..bangun pagi dpt msg dari lecturer aka abg angkat saye Shaari Daud, katenye nk dtg UiTM..so jnji nk meet up ngn and having breakfast sekali..since aku pon perlukan motivation from him regarding my study, aku pon on la..terus bersiap n drive smpi ke DSB, dewan seri budiman..so aku dgn happy n excited pergi jmpe die sprti yg dijnjikan..so ktorg pon borak layan baik punye smpi terserempak dgn muis, pastu layan lagi borak kn..mcm agk2 da lame sgt n masing2 ade keje yg nk diselesaikan, maka bersurai la kami.. aku pon dgn pantas nye gerak la pegi kereta aku, konon nk g fak, nk buat keje, nk jmpe Pn Salmah, nk jmpe Pn Masita, tibe2!!! ALARM kereta tak berfungsi!!! kereta x leh bukak! Ya Allah, mcm nk terduduk jgk la sbb aku sorg2!.. ok org pertama aku call is Angah..Angah kate try cari org utk bkk kan, aku pon dok la pk sape nk tolong..aku mmg pk bdk2 SMF la, sbb dorg paling rapat ngn aku.. nk call Lokman, die kt Thailand, call Fenndi, mntk tlg cari org, die pon xde membe, post kt group, sib baik ade yg respond,tp sume yg aku call menyedihkan! aku da mcm org tak tentu arah da ni, da la pk nk balik melake..kereta tak leh bkk..pergh! mmg tarik nafas dlm2..pk penyelesaian..dan alhamdulillah, Allah gerakkan aku naik bus (dlm bus plak bleh plak ade minah ni menghimpit aku tak agk punye smpi aku mmg da nk terjatuh ke belakang, nasib ko la org belakang, aku da pening), g bengkel kereta UiTM, buat muke tebal mntk tlg pakcik2 kt situ..dan dorg pon ok, dorg bwk la aku g tmpt parking, smpi sane tak smpi setengah jam problem solve! mmg alhamdulillah sgt! smpi name pakcik tu pon aku x tnye, die je smpat tnye name aku..

ok habis satu part, so aku pon gerak la balik baiduri nk kemas2 brg pastu nk balik melake.. dlm pkol 3 aku gerak balik..aku teruskan keterujaan aku nk balik melake, almaklum la da 3 minggu x balik..konon nk isi minyak kt shell sebelum federal, bleh plak die nk renovate time2 ni..minyak tggl satu bar..aku menyakinkn diri jln la smpi sblom exit batu tiga, nmpk satu shell, terlepas pulak jln masuk, jln lagi, last2 kt RnR dengkil jgk aku isi..berpeluh jgk la, cuak plus risau minyak tak cukup..alhamdulillah cukup n selamat ditambah..

aku pon meneruskan perjlnn nk balik melake, punye la cool aku drive, smpi je highway sebelum senawang, jem pulak..aku da pk da, sni takkan jem melainkan ade cuti yg pnjg or ade accident..dgr radio, yes confirm ade accident!..time tu pkol 5 lebih ptg..aku pon layan kan aje la jem tu..ingtkn accident biase..dgr radio lg, accident melibatkan 6 buah kenderaan, bajet kereta jela..ok cool lagi, agak2 da nk maghrib pon still tak ok jgk, aku da mcm xleh nk bla da..dgr update kt radio mule2 mengakibatkan kesesakan sepnjg 3km, pastu 8km, last2 13km..aku kt kilometer yg keberape ni?? da la sorg2, mmg syok la kan..tertekan utk kali yg tak terkire pade hari yg same..aku layan la jem tu jln sikit sikit sikit sikit and....stop! stop terus mati enjin tutup lampu kereta sume kt lane tengah highway utk mengelakkan overheating n pembaziran minyak..exact location aku pon xtau..mmg rase mcm middle of no where..adoiiiyaaaiiii..dgn perut senak nk ke tandas, dgn sejuk tp berpeluh tahan senak perut, dgn tgk org kiri kanan keluar berborak2, aku rase mcm nk pitam! syukur la Allah bagi kekuatan kt aku utk tempuh jgk bende tu..mmg pengalaman la stuck kt tgh2 highway selama sejam plus2..yg driver2 lorry da mcm2 gaye da aku tgk, menyanyi kuat2 la, yg dok terjengah2 tgk keadaan kt depan la..aku hanya mampu redha dan bersabar je la..sume org aku nk call, nk cite ape jd..haha..terima kasihla siape yg melayan antarenye Acik, Mak, Kokde, n Kak Wahidah..haha..tunggu punye tunggu akhirnye berjln la jgk kereta2 itu.. aku pon cilok la lane plg kiri sbb target nk berhenti RnR sbb serious da xleh bla kesenakan perut ku..jln dlm 5 km smpi la kt tmpat kejadian.. Allahurabbi, mmg dhsyt la accident nye, lorry, bus, kereta..bahagian depan bus mmg hancur, satu lane je bleh jln, aku pon tnpe membuang mase memecutla mencari RnR..nasib baik kereta turbo, bleh la nk pecut..smpi pedas linggi, jem kt dlm tandas plak, 10 min jgk la menunggu, mmg kesabaran diduga..dgn tahap kesabaran yg ade, aku pun selesai la urusan kt RnR tu..dan meneruskan perjlnnan balik umah dgn memecut tak ingt dunia..dan alhamdulillah! melaka sudah!

ok cukup sudah cerita aku hari ini,cerita esok plak, ade exam SPA pulak..wish me luck! thanks la sbb sudi bace, kalau tak bace pon aku x kesah..hahaha..

Friday, April 5, 2013

Cabaran baru..

Pencarian bermula.. skrg tibe mase nye utk aku mencari.. cari ape? Cari kerje.. lepas habis praktikal ni aku da x bergelar seorg pelajar lagi.. aku akn dpt title lain.. kalau aku bekerja dpt la title pekerja, kalau x kerja dpt la title penganggur.. dan ape yg aku rsaukan adalah apabila aku digelar sbg penganggur dan tiada ape2 aktiviti yg boleh dibuat.. so now, i have to start planning my future life.. btol sbg mabusia kite hanya mampu merancang, Allah yg akn menentukan.. dan itula yg aku cuba laksanakan.. iaitu merancang sebaik mungkin dan mudah-mudahan Allah memberikan laluan utk rancangan itu.. dan perancangan itu pon dtg dari Allah jgk.. so, mohon la yg baik2, agar ditunjukkan jln..

Maka apa plan aku skrg? First of all, of course aku akn cari kerja selagi ade peluang.. pekerjaan sgt byk sebenarnye.. it just, are you ready to face all the challenge given? Tu yg perlu kite jawab.. challenge nye seperti:

1) update resume n prepare sume details yg dperlukan.. adakah kite cukup rajin n matang utk sediakan sume tu supaya kite dipilih hanya melalui resume? Jwpn nye knela rajin kn kalau x mmg x mohon kerja langsung kn..

2) melalui interview dan entrance exam.. ade org die plg anti pegi interview.. kt situ cabaran die plg besar utk prepare kn diri.. aku pon tfikir mcm mne la aku nnt bile time aku t..hukhuk

3) menyesuaikan diri dgn environment yg baru.. tu pon jd cabaran gak tu.. org kate tak kenal maka tak cinta.. tu la yg akn dhadapi oleh setuap org bile masok tmpat baru.. mmg ambil mase nk sesuai kan diri.. tmasok la aku.. depends on individu la teror ke tak bawak diri t..

4) ha ni la cabaran yg sebenar.. iaitu menjalankan tugasan dan tanggungjwb yg diberikan sesempurna yg boleh.. mampu kah kite utk melaksanakan nya.. mmg la setiap bulan bleh dpt gaji.. tp kne jgk pk keberkatan nye.. pape pon berusahe selagi mampu..

Kepada kawan2 aku yg akn menempuhi alam pekerjaan.. berusaha la seikhlas yg mungkin.. semoga kite same2 dapat kerja yg btol2 sesuai ngn kite.. amin..

Good luck kwn n diri sendiri jgk! :)

Wednesday, March 20, 2013

Lelaki vs wanita

Sebelum ni aku x terfikir sgt pasal lelaki yg selalu dibandingkan dgn perempuan or perempuan yg selalu dbandingkan dgn lelaki..sbb aku percaya yg Allah ciptakan manusia yg mempunyai jantina yg berbeza ni ade sbb nya..

So, bila aku da melangkah dlm dunia yg baru iaitu dunia bekerja, aku da nmpk da ape yg org maksud kan dgn lelaki vs wanita..

Mengikut ape yg selalu aku dgr semase aku belajar, org akn selalu mengeluarkan pendpt yg mngatakan lelaki ni pemalas, tak berani, belajar main2, xpernah nak amik serious dlm ape yg die buat dan sbg nye la..kalau yg pelajar2 perempuan plak vice versa dari lelaki..

Keadaan ni terjadi adalah akibat drpd yg mane org lelaki ni lmbt mndpt kematangan dan kesedaran..bile da sedar, da xleh buat pape da..tpakse terima ngn ape yg ade..org perempuan plak, dorg ni terlalu nk kn kesempurnaan..sbb tu dorg sggop buat ape je utk nmpk sempurna..

TP bile aku masok je alam pekerjaan, situasi da lain..da nmpk da yg lelaki2 yg belum matang da jadi matang..mmg berkaliber dan org mmg nmpk kebolehan dorg..masalah yg dhadapi plak, org perempuan tak diberi peluang utk menunjukkan bakat dan kebolehan diri..lagi2 kalau bos nye lelaki jgk..so, yg perempuan ni dok la tgk lelaki buat keje yg best...

Kesimpulan nye, kite manusia..jgn la menilai seseorg mengikut gender or sexual orientation individu tu..sbb pada aku, semua tu ade sbb kenapa Allah jd kn hambaNya dlm keadaan yg berbeza jantina..masing2 ade peranan masing2..yg jd masalah bile masing2 x jalankan peranan masing2..sama2 la kite menghargai setiap insan kt dunia ni... :):):)

K la chow~~