Wednesday, December 28, 2011

#ChurpChurp is microblogging. Have a say on a brand u love in 140 characters.

#ChurpChurp is microblogging. Have a say on a brand u love in 140 characters.

da lama tak datang

hehe..saje gedik nk wat entry..
aku kt bilik gerakan yg dlu nye pernah jadi tempat aku lepak..
tempat ni mmg nice..
suke sgt..
sbb die sgt selesa dan ditemani ngn member2 yg masuk air..
ni aku main curi je laptop si lokman nk online..hehe..
nxt sem aku da xlepak sni lagi..
sbb jawatan aku da berakhir...
wuhahahahahaha...
tp pengalaman bekerja ngn mereka2 ni mmg best..
t la aku perkenalkan mereka2 ini kepada anda2 sume..
dorg mmg best!!



Tuesday, December 27, 2011

first love

ok..first love ni snanye cite thailand..
cite ni mmg sweet gle!
dlu penah jgk la bende cm ni terjadi kt aku..
tp xla berkekalan smpi bertahun..
hehe..
msti korg nk tau kn cite ni pasal ape?

cite pasal sorg budak perempuan kalu kt Malaysia kire form 1 la
die crush n admire gle kt senior die form 4 kot..
mmg die crush gle2 ape yg lelaki ni wat semua die nk amik tau..
satu hari bff perempuan ni jmpe satu buku..
buku ni ajar cm mne nk buat org yg kite syg or suke tertarik ngn kite..
budak perempuan ni mmg xlawa la kn..
tp die wat semua bende utk buat lelaki tu perasaan kewujudan die..
ok..intro je aku cite..
klu nk suh cite smpi abs xlarat aku..


share gmbr je la..=)

ni la watak utama..cute kn?nam ngn p'shone..




sian Nam..die try gtau kt Shone perasaan die..
tp da ade org lain yg lg cepat..
mmg frust gle!

haha..mase Nam buruk2 lagi...

sweet!
ni BFF Nam..mmg dorg la yg selalu backup Nam...=)

dorg ad buat drama pentas tau..cerita snow white.
pastu, Pshone bagi epal yg die da gigit ni kat Nam..
tp Na xtau pun sape yg bagi epal tu..

ni bunga P'Shone bagi kt Nam tp P'Shome ckp kwn die yg bg..die penakut!


Shone jeles mase ni!hehe..
die nk jgk dukung Nam cmtu..

tgk la cite ni..
hehehe..
kalu sape2 yg nk berangan kn..
mmg dgalakkan la..
hahaha...
selamat menonton!..=)




Monday, December 26, 2011

ketidakpuasanhatiini

hello sume..apo kabo?
aku sehat dan cerdas lagi..
alhamdulillah..hehe..
ari sbtu aritu aku kene menghadapi 
satu situasi yg paling aku mnyampah aka xsuke..
aku rase la kn setiap manusia yg lemah ni msti akn ad satu perkare yg dorg xsuke..
aku bukan takat satu, tapi byk..
huhu..
antara nye:

1)kene tunggu bus kt station bus sorg2.



2)nk g jln2 tp xde kenderaan.
   mmg plg bengang..nk beli kete x mampu lagi..
   so aku mmg jeles org yg ad kete..

3)mntk tlg kat org tp xde sorg pun yg tlg

4)lagi teruk jnji nk tlg tp smpi kesudah haram..

5)nak berkawan ngn aku, pastu kenal sikit2 pastu bla..
   mcm la perangai aku ni teruk sgt..
   ok fine mmg aku masuk air sikit..
   tp pape je la..xkesah pun..huhu..



6)bile org tenung aku mase aku sorg2.
   xkesah la kt mne pun kn..
   tp bile ad org tenung tu rase cm ad wat slh je..
   huhu..

7)ni yg paling sakit hati ni.dan baru je terjadi kt aku..
   nk beli barang tapi xde duit!mmg rase cm nk nanges je time tu jgk..

8)bile org sentiase nk ikot aku dlm erti kate lain org terlalu depend kt aku
   mmg xleh bla..xbebas kot!

9)last sekali bile aku kne deal ngn org yg sengal plus putus satu wayar.
   rase cm nk cmpk kn diri sendiri dlm swimming pool je!......

tp pape pun bersyukur dgn segala nye..
kdg2 dlm idop ni kite mmg kne hadapi situasi yg menduga kite kn..
sume nye da tersusun dgn cntik nye..
kuat kn dlmn dan luaran kite ye kwn2..
hehehe..
smpi ketemu lagi..
doakn aku nk final ni!..=)


Tuesday, December 13, 2011

lemas

aku rase lemas la ngn situasi sekarang ni..
memang mnyesakkn..
aku xtau mne tempat aku nk luah kn..
semua nye stuck kt dlm..
kalau diluahkan mmg akn ad yg terase..
buat je la keje sendiri..
malas nk fikir..
jgn smpi satu saat..
aku langsung xleh pndg...
mntk maaf sgt2....=(

Tuesday, December 6, 2011

dimanakah silap nya?

sedar xsedar da ..
masuk mggu yg ke 13 da sesi pembelajaran semester ni...
da final da la kn..
final start 4 januari..
tp aku langsung xde rase pape..
stdy aku pun cm awang2 je..

dimanakah silap nya?
dimanakah kekurangan nya?
adakah aku akn diuji lagi nnt?
aku rela diuji pada saat dan ketika ini..
jika dibandingkan pada waktu tegang nanti..
ampun kn segala kekhilafan diri ini..
jika aku byk melanggari batas2 yg telah ditetapkan..
sedarkan la aku diri keseronokan dunia ini..
aku lakukan ini semua hanya kerana SATU
tiada yang lain..
DIA yang menggerakkan seluruh tubuh yg lemah ini..
sekali lagi maafkan la segala kesalahan yg terlanjur dilakukan..
bimbing la aku..
agar aku mampu melangkah dgn bantuan dan tunjuk ajar MU..
aku hanya la boneka MU..

Thursday, November 17, 2011

harubiru

fuh..besawang blog aku ni ha..lame gle xupdate..bukan pasal xsempat, tp sbb lappy ni ngade2 xleh nk bukak blog la apela..angin je..sib baik la ad si Fendi mazlan tlg clean kn..huhu..mekaseh ye pakcik..=)
ad satu bende yg menarik yg hanya berlaku dlm mase beberape hari sahaje..huhu..best friend i aka rumate i da couple..yg terkejut nye xdgr cite pape pun tau2 da couple..huhu..good for her..
main point entry ni nk cite perangai lame aku yg susah nk hilang ni telah melanda aku spnjg mggu ni..
perangai ni adlah bangun lambat dan mnyebabkn datang kelas lmbt..huhuhu
malu gile..da la lect tu mmg kenal aku..siap die suh classmate aku call aku tnye kt mne..
sib baik time die nk call tu aku tolak pntu kelas..masok2 terus die mntk assngmnt..
sib baik da siap..huhu..tp mmg time aku masok kelas tu semua mmg tumpu pada aku la kn..huhu..
malu gle..tp biarla kn..jnji aku dtg kelas..hehe=)

Sunday, October 30, 2011

meriah

jumaat ngn sabtu adlah hari aku meronggeng..hehe..
hari ni baru aku lepak dlm bilik..
tu pun bukan wat ape pun..
layan movie cite monte carlo..
best cite tu..
comel..

ok..nk cite ni..
ari jumaat tu first time aku g pesta buku..
abs rm100 gak la..
aku g ngn budak ni Fatin Nurjannah..
mekaseh u sbb bwk i pegi sane..
da abs da seharian kt situ..
 


pastu masuk ari sbtu plak..
secare sengaja nye aku jd mc tok "Pertandingan  Memasak Bersama PPP Kolej Melati"
nice gak kn jd mc..
mmg selamba je aku wat..
petang plak join bengkel jahit manik..
kakak ni yg bagi talk Kak Noris
aku da bleh jahit mne kt baju..hehe..


 
  


lepas je bengkel jahit, ad bengkel personaliti diri..
bengkel ni plak Kak Anizon yg bagi..


die siap ajar lagi nk pakai selendang..
aku jadi model..hehehe..
ok mlm plak da xde keje,aku overnight ngn dayah n faratul..


smlm mmg buat kn aku rndu gle kt Kak Fad ngn Pojie!
sbb selama ni dorg je yg layan aku..
hahaha..tp skrg due2 da xde kt sni..
smpi sni saje coretan ku..
nk wat coding tok data structure..
selamt bersua lagi.

Tuesday, October 25, 2011

selamat hari lahir dibulan october

ramai sebenarnye family dan rakan taulan saye yg lahir bulan 10..
family:
1)my brother..birthday die 8hb 10..syg angah!smoge dipnjgkn umor n murah rezeki..n kawen cepat2..hehe
yg ngh berdiri wat gaye poyo tu

2)my cousin..ktorg pggl die ude..xjmpe la gmbr die nk share kt korg..yg lahir 18hb 10 plak..cousin aku yg ni plg kelakar la..die suke testing aku nye gelak dgn hanye mmanggil name aku je..haha..

kwn2:

1)mule2 best friend aku yg kt melaka..name die naza..org pggl die aberg..ktorg kenal time keje dlu..layan mamat ni punye otak, aku jd bingung..haha..23hb 10 birthday die..walaupun die ad kt putrajaya je tp xjmpe pun die lagi..aku doakn ko smoge berjaya dlm idup ko dan dpt ape yg ko nk dlm life ko..=)
ni la die naza yg sengal..hehe..



2)ha..yg ni plak best friend aku forever la...name die Qurratu Aini..membe2 pggl ratu..die ni kwn aku yg plg manje n mmg suke kalau dilayankn permintaan die..hehe..rndu gile nk lepak ngn ko ratu..die skrg belaja kt ukm..amik biochm..tu, smoge ko dpt kejar cite2 ko..jgn cepat mngalah tau..=)

ni la ratu...hehehe..
3) ok yg last sekali ni die selebrate birthday die ngn org2 kt batu caves..baru je selebrat emkn kepsi ngn cake..name die aimy akmal..happy birthday dude!die ni lagi la senget..mmg senget..senget xterbendung..tapi pape pun, seyes best kwn ngn hang..klu lepak ngn hang xkering gusi la aku gelak..hehe..happy birthday fasola!
haha..ni la pakcik senget yg saye maksudkn itu...

happy birthday kawan2 n abg2 ku...smoge anda dirahmati ALLAH SWT..dan mdpt keberkatan dari NYA..amin...

Monday, October 24, 2011

kerja last minute

ha..sbb keje last minute la ktorg satu kelas kne bambu ngn lecturer BEL yg sgt strict itu..
tp ape2 pon mmg la ngaku salah kn sbb wat keje sesuke hati..
xikot die punye format yg die nk..
layak la nk kne bebel kn..
tp mmg kelakar la lecturer tu..
name die Dr Azmi..
die mmg ajar ktorg btol2 la..
stail mngajar tu mngingat kn aku pada lecturer aku mase diploma dlu..
name die Pn Nadhratunnaim..
same sebijik cm Dr Azmi..
lambat anta keje je kne bebel satu jam dlm kelas..
tp klu dorg xwat cm tu mmg keje xjln kn?
sbg student, wat keje yg dorg suh tu tanggungjwb kite..
tanggungjwb dorg da lepas bile dorg ajar je kite..

renung kn bersama ye rakan2..

guru penyuluh kegelapan..die tau itu salah sbb tu die jd guru..=)

Sunday, October 23, 2011

hari utk bercanda

ok..mule2 mmg seyes xnk update blog..tp bile blogwalking rase cm nk pulak update kn..
nk cite yg arini sanenye aku xwat pape pun dari pagi smpi sekarang..
takat basuh baju je yg mampu aku laku kn..
so mlm ni ingt nk stdy jap la..
tp nk ngarut kt sni jap..
nk kongsi sebenarnye aku da paham da perasan org yg tggl die sorg je dlm family xkawen lagi.
lepas ni aku la yg akn bertanggungjwb jage mak ngn ayh aku..
tp aku sgt yakin abg2 aku tidak akn melepaskan tanggungjwb mereka..
hehe..
saya sgt merindui dan menyayangi family saye!

gmbr ni time abg aku no 4 kawen

Friday, October 21, 2011

saya manusia

aku manusia jgk.

ad hati ngn perasaan.
aku xmintak lebih.
tp tlg la jgn sakit kn hati aku
aku tau sape aku.
serba kekurangan.
ALLAH maha SEGALA nya.

aku mcm ni dan tetap mcm ni.
hanya ALLAH yg mampu mngubah aku.

Tuesday, October 18, 2011

lelaki dan perempuan

dlm kelas real analysis td, Dr Harun ckp die suke bg nasihat2 yg membina secara percuma dlm kelas..aku mmg suke nasihat org..sbb bagi aku ape yg dorg ckp sume nye berdasarkan pengalaman mereka..td die ckp pasal student lelaki yg xnk menyerlahkan diri dan sanggup membiarkan ptudent perempuan berada di depan..sbg contoh kedudukan di dalam kelas.pelajar lelaki lebih selesa memilih duduk di bahagian belakang dan perempuan berada dibahagian hadapan..sedang kn mereka sepatot nye duduk di bahagian hadapan dlm erti kate lain mngetuai dan melindung perempuan..so, td Dr Harun memberi peringtn pada student lelaki jgn smpi satu mase nnt perempuan yg akn mngimam kn mereka..aku setuju sgt dgn pensyarah aku tu..aku harap sgt kwn2 lelaki aku yg dlm kelas td tu bukak minda dorg utk sentiase berada dihadapan wanita si kaum yg lemah ini.semoga Allah membantu dan mempermudahkan perjalanan mereka di akhir zaman ini..

Friday, October 14, 2011

terjadi lagi

ehem..perkara yg sama boleh berulang byk kali dlm idup ni klu kite x berhati2..xtau la aku ni da ckup berhati2 ke x..tp penat jugak la nk sembuh kn ape2 yg ptot disembuh kn ni..ape2 pun tabah dan sabar adalah kunci segala nye.byk kali aku terase terduduk kt bumi ni..walaupun xdelah terduduk sgt tp rase la juga..semua terjadi bile org mengkritik tentang diri ini dan sesuatu yg tidak boleh diubah..btol ckp kwn aku yg sorg ni..

"saya xkesah kalau org nk mngate atau complain pasal saya kalau perkara itu saya 
mampu utk mngubah nye"

aku mmg sgt2 stuju ngn pendapat die.kalau org complain pasal bende yg kite sendiri xmampu nk ubah buat ape org tu nk complain kn?wat sakit hati kite je..tp pape pun hanya Allah SWT je tau ape dlm hati si tukang complaint tu..xkesah la..berserah..

p/s: tlg la jgn dtg dlm hidup saye kalau nk pergi dari hidup ni..........

Wednesday, September 21, 2011

rindu

mlm ni tetibe aku rase cm nk ckp pasal rndu..
sebab mlm ni aku rndu gle kt sorg ni..
penat aku wat panggilan rndu tp tak berbalas pun..
sedey pun ad gak..
rase cm org tak ingt kite tp kite je yg sibuk ingt kt org..
xpela maybe die ad reason die sndiri..
ok..tu je nk cite..

1)rndu pada Pencipta ku.
2)rndu pada Nabi ku
3)rndu pada ibubapa ku..
4)rndu pada saudara-saudaraku
5)rndu pada sahabat sejati ku.
6)rndu pada kekasih yg belum pasti.

selamat melayani perasaan rndu ye!=)



Tuesday, September 20, 2011

Thursday, September 15, 2011

belapuk

haha..blog aku mmg da belapuk gle..da berbulan xupdate..mula2 sbb xde intenet pastu da busy puase..pastu raye..tgh2 syok raye abg pulak kawen..da busy lagi..lepas kawen da masuk UiTM yg indah ni..so xdpt la aku nk update sgt..hehe..so lepas ni maybe aktif balik kot..tu pun tgk klu busy ke x..every weekend cm ad event je..huhu..ok..tu je nk cite wat mase ni..t cite pnjg2 t nyampah plak org nk bace..sblm tu aku tggl kn gmbr ank buah aku yg sedang mmbuka mulut nye..haha..=)


comel kn mulut die...hahahaha!

Thursday, July 28, 2011

malas

malas gle nk wat post..tp cm xbest plak kn lame xpost pape..
da due hari aku xtdow btol sbb nye layan nora eleena..
so maybe mlm ni mlm ketiga la kn..hehe..
mak n angah ngh lyn bola..
aku takut nk join sbb t aku neves..
aku just doa kn tok malaysia dari sini je la...
smoge malaysia dpt bagi yg terbaik mlm ni..
85000 sorakan, so do ur best k harimau malaya..


gmbr harimau xde, buaye pun jd la...

Tuesday, July 26, 2011

SAYA ADALAH BLOGGER GIRL TERMALU



hehehe...saje je nk join...
cm best je dpt cari member2 kn..
tajuk entry tu bukan la saye yg sebenar nye ye..
hehehe...
tp klu org baru kenal agk pemalu jgk la..hehehe..
btw, nice segment...=)

pergh!

sape kat sini suke makan ubat??aku paling anti mkn ubt..aku akn makan klu aku terpakse mkn..nak2 kn mkn ubt batuk ngn selsema..rase nye lebih baik aku tanggung sakit yg lame drpd mkn ubt2 tu..klu aku mkn ubt2 tu kn aku akn tidur lebih drpd 12 jam dan bile aku bangun badan jd lesu dan aku akn jd seorg yg sgt mls pada hari tersebut..dan perkare itu la terjadi pada aku hari ini dan semalam..cm sengal gle! ANTI UBAT!!....
tlg la hadir seorg doktor yg farmasi yg boleh cipta ubt tnpe dadah2 yg melemahkan badan aku ni.....

Saturday, July 23, 2011

'Segmen cx's : geng UiTM by campus"





UiTM campus mana - UiTM Jengka
Course- Diploma in Science
Part berapa- batch 2007


hehe...saje je nk join..nk gak cari member UiTM yg havoc kn..hehehehe...
btw, nice segment..=)

Fakulti Sains Komputer dan Matematik

aku merupakan seorg pelajar degree kt UiTM shah alam..aku ni bleh la aktif jgk kt fakulti..aku amik kos matematik computer..sebelum ni aku diploma sains under Fakulti Sains Gunaan..so bile degree aku tukar faulti...name fakulti ni pnjg so aku mls nk taip..korg bace la sndiri ye kt tittle tu..hehe...snanye aku rase bertuah gile dok fakulti ni..sbb aku dpt mcm2 kelebihan..hehe..nk2 dlm bab komputer la kn...tp blog x mcm org terror komputer pun sbb mls nk wat coding...haha..lagi satu kn...korg nk tau x..aritu fakulti aku ni kuar dlm REMAJA kt TV9..dorg citer pasal hacking..best gak dgr sal hacking ni...aku pun jd teruja la sbb dlm mase yg same fakulti aku jd popular...hehehe..so lepas ni sape2 yg nk smbung belajar masuk la fakulti aku ni..byk gle aktiviti yg best yg bleh bg student dpt duit...aku suke gle bab duit ni...hehehe...klu yg lain2 nk promote fakulti anda pun ape slh nye...dipersilakan...=)

Friday, July 22, 2011

putrajaya

ok..hari ni aku g putrajaya hanye utk beberapa jam sahaja..bgun je tiidur pagi td mak kate my aunty ajk g putrajaya..umah cousin kt sne..so aku pun kelam kabut la settle kn umah yg xsettle ni..pastu lepas sembhyg jumaat baru gerak..so smpi sne mmg la best kn..dok melepak..pastu mkn..mkn plak domino's..thanks to kak jj n kak mazli sbb blnje..hehe..sbnrnye setiap kali mkn domino's ni kn aku akn sentiase ingt kt due beradik ni..Fauziyah ngn Fadhzillah...dorg ni mmg suke mkn domino's..ad satu kali tu kn, ktorg penah order piza cm nk mkn tok 10 org..tp sbenarnye 3 org je yg mkn...3 large ngn 3 small..dahsyat kn..tp tu la yg best nye..org tgk ktorg dgn pndgn yg pelik..so ktorg akn makan dgn muke yg selambe sbb ktorg mkn bukan gune duit org tu pun kn..hahaha..aku suke gle dok putrajaya..nmpk mcm selesa je..tp cousin aku ckp, klu nk mkn sedap kt sane cm susah nk dpt..aku rase kn t lepas abs belaja aku nk keje kt sane la..dpt umah cntik..hehehe...

Thursday, July 21, 2011

senyum

ehem...senyum tu kn sedekah...selalu sgt da dgr org ckp mcm tu kn..tak semua org nk senyum..kenape??
msti ade sebab kn kenape org tak nak senyum...contoh nye, insan tu ada masalah yg besar dan die xtau cm mne nk settle kn..sbb tu die xsenyum..pada pandangan aku pulak kn, walau pun aku ad masalah aku still kne senyum..baru aku rase tenang..klu da xde org langsung aku nk senyum, aku pegi ddepan cermin senyum pada diri sendiri..aku penah terbace yg bende tu adalah psychology..senyuman tu boleh sejuk kn hati yg tgh panas, tenang kn hati yg tengah gundah dan tarik mulut org yg tengah masam supaya die senyum plak..hehe..besar kn kuase Allah SWT...dgn senyuman je kite dpt tenang kn diri kite...so lepas ni, kalau terjmpe aku or sape2 yg ngh masam, tlg la senyum kt aku dan mereka..lagi satu,klu senyum ni kite nmpk mude...hehehe..Rasulullah saw pun suke senyum...=)

Bila Sudah Tertulis, Kau Tetap Jodohku | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Bila Sudah Tertulis, Kau Tetap Jodohku | iluvislam.com + discover the beauty of islam

aku suke gle cerpen ni...alhamdulillah cerpen ni cm bagi semangat dan motivate diri aku supaya tak rase diri ni kosong..sbb Allah sentiase ad dlm diri ini...
so saje nk share bende ni..kepada wanita2 sekalian, same2 la kite renungkan...

Wednesday, July 20, 2011

hahahaha

saye ad sorg kawan...die sgt sengal...die bace entry saye kt sni tp die comment kt facebook!

best nye!

best nye aku tgk blog org sume best2...nk jgk ad blog cm dorg..tp xreti...cm mne?

kenyataan

mlm ni tetibe aku terfikir tentang satu kemungkinan yg mungkin akn jd knyataan..perkare tu akn buat aku jd seorg yg bukan aku skrg..org ramai tnye aku tak sunyi ke, tak rase bosan ke, kenape tak cari or pilih je, blah blah blah..mcm2 jenis soalan da org tanye aku..tp entah la..aku tak ready kot..ke mmg tak ade utk aku..maybe tak ade kt dunia ni..tp ad kat sane nnt..haha..penat sebenar nye kalau aku fikir kn sume ni..sbb mmg tak kan ade jwpn..sume nye dtg dan pergi..akan adakah die utk saye?

Thursday, July 14, 2011

sebulan bercuti

da lame x update pape..sbb aku sibuk dok ats bus, pastu dok ats kapal terbang..dlm erti kate lain, aku jd musafir selama sebulan..abs satu malaysia aku da jelajah..best gile..dpt plak geng yg masok air cm aku..nk highlight sikit la name dorg kt sni..Ismaizni,Lokmanulhakim,Zul stinson,Tun Ikhwan,Fendi Mazlan dan lain2...ad dlm 20 org jgk la yg da buat aku masuk air selama sebulan..haha..perjalanan aku bermula kt utare..iaitu Perak, Kedah n Perlis..SMF yg aku join dlu tu buat program name die Lawatan Integrasi..so time ni ktorg akn promote kos2 yg ade kt FSKM (Fakulti Sains Komputer Dan Matematik)..selama seminggu plus2 la jgk ad kt utare..mmg cntik..aku mmg rase cm nk duk kt utare je..duk tepi sawah..tp lagi itam la aku kn kalau dok kt situ..hehe..pastu ktorg rehat jap..ktorg buat program kt sekolah plak..Titian Bestari name nye..kt Kedah..SBPI plak kn..lepas tu ktorg terus kn perjalanan pergi ke timur plak..termasuk la Jengka!!tmpt aku dlu..!best gle mmg happening..crowd terbaik adlah kt Jengka...aku sempat jgk la jmpe abg angkat saye iaitu Sir Shaari yg comel itu..hehehe..lepas Jengka, ktorg gerak g Dungun..kt sni aku jmpe Lah plak..budak kelas aku dlu..mmg best..sbb Lah blnje McD..hehe..esok nye ktorg terus gerak g machang..kt sni la, aku dpt satu berita yg agk gmbire la jgk..hehe..mmg x caye langsung!thanks to kak fad la kn..=) ha...ni part yg paling best sali...sbb aku dpt g sarawak!first time in my life naik flight..mmg nice..ngn membe2 plak kn.mmg cm sakai..hehe..aku dpt tgk budaya org sarawak..ad plak mamat hensem dok menari2..mmg comel la kn..hehehe..pastu esok nye g tgk org utan ngn buaya..hehe..comel!=) mmg best g sarawak..beli kek lapis yg berharge rm10 je..hebat kn..hehehe..last station. ktorg g selatan plak..aku la org plg excited kn..nk bwk dorg jln2 melaka..mmg puas hati la kn..aku dpt tnjuk negeri yg tercinta ni kt membe2..hehehe..last sali ktorg g uitm segamat..biase je kt segamat..sbb hati aku da xde kt situ..aku fikir pasal bende lain..hehe..nk upload gmbr cm byk sgt..klu sikit2 xpuas..xyah upload je la...senang..hehehe=)

Thursday, June 16, 2011

program ank angkat..

aku da wat entry ni da tige kali..xdpt2 nk post sbb lain cm siput plak kn..haha...ni nk cite...first time in my life aku join opkim...mnarik gile kot..nama program ni "PROGRAM ANK ANGKAT IPT" dekat TAMAN UPC AYER HITAM JOHOR..taman yg along aku duduk..best jgk la org2 kt taman ni..dorg ni kn name je dok taman..tp suasane kehidupan dorg still mcm kt kampung..aku suke gle!!..ha..nk cite..aku dpt family angkat..haha..family sendiri pun xdpt nk jage lagi nnk jage family angkat plak kan..haha..name mak ngn ayh angkat aku ialah Pn Hamidah dan En Aliman..dorg mmg best gle..mkn mmg tiptop..aku mmg pling suke bab makan..hehe..

Saturday, June 4, 2011

apa yg tiada

apa lagi yang tak ada dlm hidup ni..semua nya da cukup..complete..
sebagai manusia kite hanya perlu jalani je kehidupan yg telah diberi oleh Nya..
mengeluh hanya perkara yg sia-sia kerana ianya tidak akan merubah ape-ape..
Dia telah memberi peluang kepada manusia..
terpulang kepada manusia utk mnggunakan peluang tersebut..
kecewa sekali tidak bermakna kecewa selama nya..
berdoa la dan bangkit dari kejatuhan..

blog or diary?

hye!hari ni dipenuhi ngn sesi berjalan2 cari org kawen..penat gile kot..mlm baru smpi umah..ni yg terus online ni..lame da x tulis entry..sbb xde selera nk wat..mlm ni saye jln2 cari blog org..pastu saye tgk la..semua org nye blog meriah dan cantik!..tetibe jd jeles..saye suke blog http://sayasibudakopto.blogspot.com budak ni..name die eppy..blog die private rase nye..sbb saye di invite tok g blog die..hehe..pastu blog miss iza...ha..ni lecture saye yg baru dpt ank..saye suke g blog die sbb die suke cite sal ank die!ad byk lagi snanye..tp malas nk tulis sni..im sorry..=)
ok..td tu intro je..snanye nk tnye..korg wat blog ni tok jd diary korg ke tok jd tmpt share information??hmm..kalau soalan no ditanye kepada saye la kan..jwpn saye cm ni..
"saye punye blog, so saye rase saye bebas tok wat ape saje ngn blog saye..yg pnting saye xnyusahkan org lain..=)"
ha..tu la jwpn saye..jwpn selamat kan keadaan..hehe..
saye da jmpe mcm2 jenis blog..

1) blog sbg diary
2)blog sbg sumber pendapatan
3)blog sbg tmpt nk bercerita dan sharing
4)blog yg tiada tujuan

saye rase blog saye yg ke 4..dan saye memilih buku yg cantik sbg diary saye..so anda bagaimana?
actually kan da byk da kesah pergaduhan yg terjadi sbb blog..sbb tu saye tak suke tulis personal matter kt sni..takot org salah phm..saye suke blog yang suruh saye berfikir dan bagi saye informasi..

diary ni tmpt saye luahkan isi hati saye yg sebenar..bende yg tak bernyawa je saye percaye dan ALLAH SWT..


Thursday, May 19, 2011

ready or not?

mlm ni..hmm..actually pagi..pagi ni saye kebosanan sbb kt fb xmeriah n nk tdow tp cm blom time..hmm..so dok usha video2 org kawen..huhu..mmg seyes xde keje kn..haha..menarik jgk la tgk video2 org kawen..rase cm nk kawen plak..haha..but da ready ke dik oi??msti la TAK jawapannye..im only 22 years old..still young n there are many other things dat i need to do..my study tak abis lagi..nk kerja lagi..sebenarnya kahwin ni mmg tanggungjawab yg besar kn..da byk da contoh yg saye tgk pasangan2 yg da berumahtangge ni..n it makes me think like "oh!i am not READY yet"..sbb tu tak couple2 lagi smpi sekarang..(abis cover da)..haha..

contoh la kan..hidup org yg da kahwin ni berbeza dgn yg bujang..lebih2 lagi bagi perempuan..semua nye da kena serah pada si suami..perempuan mmg kene paling banyak berkorban bile da berkhwin..korban masa, tenaga, perasaan, kehidupan dan etc..byk yg kene ubah bile da kahwin..ni baru cerita bila baru2 kahwin..tak cite lagi bile dpt first baby..hmm..mmg berat sgt tanggungjawab tu..nk kene jage baby, nk kene layan suami..dpt plak suami yg tak berape rajin nk tlg..mmg lenguh la isteri nk buat keje..bile fikir bende ni sume, jadi takut pulak nk face my future..mcm mne la mak boleh jage ktorg adk-beradk smpi besar tanpe bantuan pembantu rumah..mak mmg super women..pagi2 da bangun siap kn breakfast..then pergi keje smpi ptg..ptg balik rumah siap kn makan utk mnum petang, kemas rumah, basuh baju, layan ank2..malam nk masak utk mkn malam, tidur kn ank2, kemas dapur, lipat baju, gosok baju..huuuhhhh..mmg penat gile la kan..

mmg kalau fikirkn tanggungjawab yg ade ni mmg tak kan kahwin..tp bile kite ingt balik janji2 yg ALLAH swt da bagi pada sesiapa yang berkahwin ibarat mendirikan masjid, isteri yang solehah mndpt tempat yg terbaik disyurga, sesiapa yg meramaikan umat Muhammad akn mendpt syafa'at kelak dan mcm2 lagi..dan kite mmg tak boleh nk sangkal yg hakikat manusia ni mmg diciptakan berpasangan..bende2 mcm ni mmg tak kan dpt bagi sesiape yg tidak bernikah..so dgn bernikah mcm2 syafa'at dan nikmat yang kite dpt..tp semua yg kite lakukan mestilah ikhlas hanya kerana ALLAH swt..maka nya lebih baik berkahwin daripada tidak berkahwin..jgn takut dgn tanggungjawab yg diberikan kerana ALLAH sentiase membantu hamba2 Nya..dimana ad kebahagiaan disitu ada kesusahan nya..sebelum menemui kesenangan yang abadi, hadapi la kesusahan yang sementare ini..tiada istilah takut untuk berkahwin kerana tanggungjawab kerana semua ini adalah anugerah dari ALLAH..da macam pakar psikologi plak la kan..so kepada seisiapa yang bercita2 untuk tidak berkahwin, sile mati kan cita2 anda..cari la pasangan masing2 kerana itu adalah anugerah ALLAH kepada hamba2 Nya..

Tuesday, May 17, 2011

jln2 di jaya jusco..

my activity on wesak day's holiday..jln2 ngn kokde ngn alya nurnafisa..pegi jj dgn harapan nk cari seluar tapi tak dapat..last2 balik beli roti yg sedap2 dgn air pulpy 3 botol..haha..yang best nye dapat makan secret recipe sbb lmbt sgtt nk tggu org..haha..nk tau satu rahsia x cm mne nk dpt perhatian org ramai mase kt shopping mall or ngh sshopping?saye ad satu rahsia...hehehe..
"SILA BAWA BABY BERSAMA ANDA DAN ANDA AKAN MENJADI PERHATIAN RAMAI DI KAWASAN YANG RAMAI ORANG.." 
ha..ni la baby yg da wat saye jd perhatian org ramai..hahaha..sbb  baby alya sgt suke senyum cmtu..so org suke nk main ngn die..hehehe...
hehehe..tu la rahsia die..ngh jln2 org pndg, nk beli cari baju org pndg, nk makan org pndg, nk duduk rehat kt kerusi pun org pndg..senang je kn nk cari perhatian org dlm erti kate lain nk jadi attention seeker ni kne duduk ngn baby selalu...hehe..cube la praktik kn..msti best..hahaha..terutama sekali awak2 yg bercite2 nk jadi popular..hehehe..

ni ibu baby alya..kokde saye..die je kakak yg saye ad..best gle lepak ngn die..pasal bende kecik pon bleh gelak smpi kuar air mata..hahaha...

ni time nk bagi baby alya susu..saye jd baby sitter cuti sem ni..kdg2 best kdg2 penat..aritu baby alya demam..penat jage die sbb die tak nak minum susu..semlm die da boleh minum susu dgn aman nye..ni yg die boleh senyum2..hehe..
ha..ni la mokcu baby alya yg paling......paling ape saye pon  tak tau..nk kate baik boleh la..nk kate comel mcm tak je..nk kate pndi tak seberapa..nk kate rajin.. mungkin la..hahaha...tp saye paling suke ketawa..haha...

Wednesday, May 11, 2011

percutian yang pnjg..

i will have a very long semester holiday...which is 4 months!..lame yg teramat sgt..kalau otak boleh beku, mmg otak akan beku..tp yg best nye dapat rest yg sgt pnjg..yg x  best nye poket kosong la kn sbb x belajar...haha..ok..plan for dis holiday:

1) tolong mak kemas rumah dan jaga baby aleeya..kerja mmg xdpt la jep...huhu..

ni la baby aleeya...

2) sibuk ngn aktiviti SMF.tensen..lawatan integrasi,titian bestari,opkim,meeting...pergh..hancur musnah luluh cuti saye.

ni la due perkara yg saye akn lakukan utk cuti semester ni..mcm x cuti je pon snanye..mak mmg da kecewa da sbb saye kne kuar umah selalu.."sorry mak xdpt tlg sgt cuti ni!tp ain akn pasti kan ain buat yg terbaik bile ain ad kt umah..eyh2..bulan puase im yours ok mak..hehehe"...

ok..tu je nk update...one more thing.."SELAMAT BERCUTI KAWAN-KAWAN..jage diri elok2..jgn lupe ape yg sepatot nye tidak dilupekan"

kt JCO sunway ngn kak fad...

kt KLCC ngn kak fad jgk...
baru sedar snanye saye byk melepak dari stdy..tension tetibe bile fikir..semoga saye dan rakan-rakan dpt yang terbaik tok final aritu...amin...

Friday, April 29, 2011

want you want...

ok..hari ni saye belajar bende baru..sebenarnye xla baru sgt..da lame da sedar tp baru terasa yg bende tu mmg btol dan tepat sekali..mate hati saye terbuka luas hari ni..terima kasih kepada mereka yg mnyedarkan saye terhadap perkara ni..huhu..hmmm..hari ni saye dpt pengajaran yg terhebat sgt..iaitu bukan semua bende yg kite nak kite akn dapat..sbb tu semua adlah ketentuan TUHAN..ALLAH yg telah mengatur kan segala nye utk kite..walaupun kebenaran tidak memiliki tu adalah sesuatu perkara yg sgt mnyedihkan dan mnyakitkn tapi yakin la bahawa DIA telah mnyediakan sesuatu yg lebih baik utk kite yg kite sendiri tak tau bile kite akn memiliki nye..pengajaran kt sini adalah jgn terlalu hampa dan kecewa terhadap sesuatu sbb kite tiada daya dan kekuatan utk mngatekan itu adalah yg terbaik utk kite..pencipta kite telah menentukan segala nye utk kite..keadaan ni da terlalu byk terjdai kepada diri sendiri dan saye yakin semua yg bernama manusia dan insan pernah melalui dan merasakan nye..semoge kite tabah dan kuat utk menghadapi kebenaran yg telah jelas dan nyata itu..tadi dlm surau kt mydin ad terbaca satu artikel pasal beberapa sebab hijab doa tertutup..nk share ngn korg 

1. Percaya kepada Allah tetapi belum menunaikan perintah dan meninggalkan laranganNya.
2. Membaca Al-Qur’an tetapi belum mengamalkannya.
3. Mengakui syaitan itu musuh kita tetapi kita masih saja menuruti ajakannya.
4. Percaya bahawa kita adalah umat Muhammad tetapi belum melaksanakan sunnahnya.
5. Ingin masuk surga tetapi belum mencari jalan2 masuk surga.
6. Ingin selamat dari neraka tetapi belum menghindari jalan menuju neraka.
7. Mengetahui kematian tetapi belum siap sedia untuk mencari bekal bila mati kelak.
8. Suka mencari aib orang lain tetapi tidak melihat aibnya sendiri.
9. Makan dan minum dari rezeki Tuhan tetapi belum bersyukur dengan kurnian-NYA.
10. Menguburkan mayat tetapi tidak mengambil tamsil atau pelajaran atau hikmah yang mereka telah lakukan.



lepas saye bace artikel ni buat saye jadi takut...adakah saye tergolong dlm golongan mereka ini atau sebalik nye?smpi ketika ini saye tiada kekuatan utk mjawab nye..hanya berserah kepada yg Maha Kuasa utk menilai diri ini..semoge kite mendapat nikmat didunia dan akhirat...amin...selamatkn agama dan iman mu sebelum yg lain nye...

Thursday, April 21, 2011

demam....

20.4.2011... tarikh keramat bagi semester ini..huhu..tarikh dmana semua pelajar uitm akn terkena demam stdy dan demam exam..dlm mase yg same semua akn tertekan dan berat badan akn bertambah dsebabkan tekanan yang tinggi..hehe..merapu..snanye keadaan tu hanya terjadi kepada saye ye..sbb saye ni mmg tak boleh tertekan..saye akn memastikan perut saye sentiase bersedia utk mnghadapi tekanan yg mndtg..hehehe..
my first paper is on 22nd april which is today..alhamdulillah evrythg goes smoothly eventhough pagi td stuck dlm lift selama 3 minit..huhu..tu name nye dugaan kecil utk mghadapi exam yg lg besar dugaan nye..paper hari ni dberi name operation research..subjek ni menarik sbb kite akn belajar pasal profit,lost n cost..sikit2 maximize profit,sikit2 minimize cost n lost..saye suke sbb saye suke tgk simbol RM...hehehe..next paper 24.4.2011...which is on sunday..very near..have not start yet..so it makes me feel dupdupdup..my plan : "Start study tonight"..saye pernah menangis sebab paper ni..so i have to study hard!utk mngelakkan saye menangis lagi...huhu..rasenye saye pernah menangis utk semua subjek semester ini..huhu..hope for this exam i will not cry anmore!be strong ain!...wanna stop here...before that, just wanna share some tips as a preparation for examination:

1) belajar ikut care anda..skrg bukan mase utk mnguji care pembelajaran yg mane terbaik utk anda.
2) pastikan buat notes sendiri..jgn cube2 nk fotostat notes org sbb anda tak  kan pernah faham notes mereka..do it yourself k..
3) klu xnk ad notes pon xpe, tp kne faham n tau semua chpter n selok belok buku2 yg tebal itu.dlm erti kate lain kene mahir...hehe..
4) klu da tggl 1 or 2 hari lagi nk exam tu, better stdy gune past year je..tp jgn rely on dat je..kne gak selak2 buku 2 yg tbal tu sbb takut ad yg tak tercover dlm past year..
5) settle bab stdy, kne jge bab solat hubungan kite dgn pemberi syafaat Allah SWT, stdy la smpi tergolek-golek bawah katil pon klu kite x ingt kt die, kite x mntk dari die, mmg kite xkn dpt pape..so, jage la hubungan tu.
6) lepas dgn pencipta kite, hubungan sesame manusia terutame sali ibu bapa, family, kwn2 dan musuh2 kite.jage keharmonian perhubungan tu..jgn nk panas kn suasana time2 exam ni..nk stdy pon jd panas t..hehe..
7) hubungan dgn diri sendiri...jage diri..jgn buat perkara2 yg negatif,yg boleh bagi negatif effect pada diri kite..jage makan,jage tdo,jage tingkah laku...jage semua la...dlm erti kata lain kne jadi org2 yg sopan je...hehehe
8) IKHLAS! ha...ni paling penting...belajar tu biarla ikhlas...jgn sbb nk pndi je belajr..belajar sbb nk tuntut ilmu..sbb agama kerana ALLAH..semua yg kite buat niat tu kne penting...baru berjaya...
9) last sali..jgn mngejar kejayaan tetapi laksanakan la tugasan dgn jaya nye dan insyaAllah kejayaan akn dtg kepada kite...btol x ayat ni??cm pelik je..tp ni je pon yg saye paham..hhehehe..

ok last but no least GOOD LUCK kawan2!semoga kite berjaya bersame2 dan mendapat keredhaan dari yg MAHA ESA...!=)


semoge gmbr ni dpt membakar semangat rakan2 dan diri sendiri tuk berjaye!

Sunday, April 17, 2011

heavy life

distracted.pressure.lost focus.lost self confident...skrg ni sume words yg tertulis tersenarai dlm pemikiran saye..yg melambangkan saye ni dlm fasa nk ke giving up!sedey kn..keadaan ni penah saye lalui..but just once..during my diploma..but at that time, i got friends that really supported me..by right now, i need to calm my ownself..i need to find the way out i dont wanna stuck here forever..mane ntah hilang diri yg sebenar..and at this moment, sgt rndu kwn2 lame saye..saye nk jmpe pojie, saye nk cite sume kt die..saye nk jmpe ratu, saye nk gtau yg saye sorg2 kt cni..kwn2 saye yg lain x same cm mereka berdue..hanye mereka berdue je yg tau ape dlm hati saye..saye nk jmpe mereka..tp mereka jauh............satu je saye mntk, tlg la ade seseorg disebelah saye sekarang~~~~

lagu-lagu yg memberi semangat kepada saye:

"suatu masa nanti pasti kau temui, tabahkan la hati jgn lupa kn ilahi, akan tiba bahagia tak mugkin sendirian, terhurai dlm lagu kau ku sayang..."


"hadapi dengan senyuman semua yang terjadi biar terjadi, hadapi dengan tenang jiwa, semua kan baik2 saja, bila ketetapan tuhan sudah ditetapkan tetap la sudah, tak ada yg bisa berubah dan tak kan bisa berubah, rela kan la saja ini bahawa semua yang terbaik, terbaik utk kita semua, mnyerahlah utk menang..."

Sunday, April 3, 2011

mencari..

saya sedang mencari sesuatu yg menarik dlm idop saye..tp xde..saye salu rase idup saye ni pudar je..xpenah ad wane2 terang yg teman pjlnn saye..tp betol ke ape yg saye rase?

Saturday, March 5, 2011

penghargaan

happy birthday to my sis and my macho cousin!



PERASAAN

right now i dont noe how to interpret my own feeling..bercelaru..suka,sedih,rndu,takut,kecewa,gembira..sume ad..klu wat carta pie cm equal je sume..takpe..kite neutral kn kembali perasaan tu..sbb pada saye sume tu adlah mind set kite..kalau kite layan perasaan tu mmg smpi bila-bila kite tak akan jmpe ape yg kite cari..lame-lame kite akn dpt sakit hati..bukan sakit hati yang sakit hati tu..ni adalah penyakit hati..dlm erti kate lain kite boleh dpt mental illnes..nnt kene jmpe pakar psikatrist..sume org penah dikecewakan dan mengecewakan..utk beberape bulan yg awal pada tahun ini saye dpt merasakan beberape kekecewaan dlm hidup saye..contoh nye test yg agk menyedihkan dan pilihan hati yg tidak tepat..kekecewaan tu Allah sahaja la yg tahu kesakitan nya..tapi Alhamdulillah saya bangkit dgn kekuatan yang baru..dan pada hari ini saye mndpti perasaan yg baru iaitu takut dikecewakan olh manusia..walaupun saye tidak mngambil ape-ape langkah lagi tp saye sudah merasai ketakutan itu..kerana saye telah merasakan kekecewaan itu suatu mase dulu..untuk sembuh, mengambil mase yg sgt lame..dan smpi ketika ini risiko itu tidak akn di ambil lagi sama sekali..saye bukan saye yg tiga tahun yang lalu..saye adalah saye yg not a risk taker anymore..meluahkan sesuatu adalah suatu yg mustahil bagi saye, melainkan Allah memberikan kekuatan dan keyakinan yg teramat tinggi pada saye..dan pada ketika ini perasaan cmburu meluap2 dlm diri melihat dan menyaksikan mereka2 yg berani dlm setiap tindak tanduk mereka..mereka tidak menghiraukan org sekeliling mereka asalkan mereka dapat ape yg mereka ingin kan..satu tepukan yg gemuruh perlu diberikan kepada mereka ats keyakinan dan keberanian itu..saye tersgt ingin menjadi seperti mereka..perasaan utk berubah terus muncul dlm diri dan ingin mngubah personaliti diri kepada sesuatu yg lebih disukai org tanpa mngambil kire tahap keberkesanan perkara itu..saye sedang mngalami konflik dlm diri yg tidak dpt dikenalpasti..saye rase rndu pada nye tp takut utk meneruskan rase itu keranan takut dikecewakan dan ditertawakan kerana perkara itu pernah tjadi pada diri yg tak bersalah ini..akhir nye adalah rase rindu yg tak terkata kepada family saye!



mummy and aunty!



seyes nk pegi...

Monday, February 28, 2011

KELETIHAN

memang betul la kan org cakap ..berniage ni memenatkan..walaupun 3 hari je aku berniage,letih die cm da berbulan berniage..tp pengalaman yang sgt menarik..berniage ni ajar kite tok bersabar dan sentiase berserah pada Allah..sbb Allah da janjikan rezeki yg byk dari berniage..mase berniage ad pesaing yg sgt dekat..kwn2 kite jgk plak tu..tp nk wat cm mne da mmg tu je yg termampu dijual..klu aku la ad peluang cm mereka mmg lagi byk bende aku jual..smlm ad citer sedey iaitu saye xboleh berniage utk minggu pernghayatan islam...sedey gile...bru berangan nk jual aiskrim..tp xpe..maybe nk suruh saye study kot..xnk plak byk bende yg tertangguh bile berniage ni...test mmg byk tp satu pown xdpt nk study..xpe la..bak kate mak saye yg tercinta belajar perlahan2,slow2 jgn pakse diri..yeah!saye akn mempraktikkan nye sekarang..haha..padahal dari dulu lahi cmtu..org semua da siap notes da ni tggl nk hafal je,saye baru nk bukak buku..hehe..kelakar..tp pape pown saye mmg nk berniage suatu hari nanti..bisnes LANGSIR!

ni minah dari india diimport tok tlg jual..



ni la gerai saye dan kawan saye...

kepenatan sbb xde kerusi..

Wednesday, February 23, 2011

cabaran dan dugaan

hari yg membebankan pemikiran saye walaupun saye habis kelas pada pukul 12.30..saye di uji oleh Nya utk menyelesaikan masalah dalam masalah..agak byk masalah di situ..dan setiap masalah itu perlukan kehadiran saye pada keitka dan waktu itu..tp dgn kuasa Nya saye dpt byk bantuan dari rakan2 yg tak pernah hilang dari saye...terima kasih sgt2..saye juga diuji bagaimana utk menghadapi situasi dimana kita perlu membuat keputusan dgn tepat supaya tidak menyesal kelak..saye telah membuat keputusan terhadap sesuatu tapi saye tak tau la nk kate tepat atau tidak kerana akhir nye saye tidak berjumpe dgn si dia yg bername penyelesaian atau erti kate lain conclusion nye..tp ape yg boleh saye kate kan di sini saye dan kwn2 saye telah cube melakukan yg terbaik dan yg termampu..maaf kepada mereka yg sedih dgn berita ini.."People could say anything about what u do, but only you could understand what r u done"..dan akhir nye saye bersyukur sebab saye terpilih utk diuji seperti ini..kerana hanya DIA yg MAHA MENGETAHUI..dan melalui ujian ini membuat kan saye lebih mengenali org sekeliling saye dan diri ini...apa-apa pun ALLAH ADA BERSAMA MU...


 
air yg memulihkan hati yg kesakitan...
p/s: kepada sesiape yang berjaye bawak saye bercuti di pulau akan saye belanje beliau!nk g pulau!please.......