Friday, April 29, 2011

want you want...

ok..hari ni saye belajar bende baru..sebenarnye xla baru sgt..da lame da sedar tp baru terasa yg bende tu mmg btol dan tepat sekali..mate hati saye terbuka luas hari ni..terima kasih kepada mereka yg mnyedarkan saye terhadap perkara ni..huhu..hmmm..hari ni saye dpt pengajaran yg terhebat sgt..iaitu bukan semua bende yg kite nak kite akn dapat..sbb tu semua adlah ketentuan TUHAN..ALLAH yg telah mengatur kan segala nye utk kite..walaupun kebenaran tidak memiliki tu adalah sesuatu perkara yg sgt mnyedihkan dan mnyakitkn tapi yakin la bahawa DIA telah mnyediakan sesuatu yg lebih baik utk kite yg kite sendiri tak tau bile kite akn memiliki nye..pengajaran kt sini adalah jgn terlalu hampa dan kecewa terhadap sesuatu sbb kite tiada daya dan kekuatan utk mngatekan itu adalah yg terbaik utk kite..pencipta kite telah menentukan segala nye utk kite..keadaan ni da terlalu byk terjdai kepada diri sendiri dan saye yakin semua yg bernama manusia dan insan pernah melalui dan merasakan nye..semoge kite tabah dan kuat utk menghadapi kebenaran yg telah jelas dan nyata itu..tadi dlm surau kt mydin ad terbaca satu artikel pasal beberapa sebab hijab doa tertutup..nk share ngn korg 

1. Percaya kepada Allah tetapi belum menunaikan perintah dan meninggalkan laranganNya.
2. Membaca Al-Qur’an tetapi belum mengamalkannya.
3. Mengakui syaitan itu musuh kita tetapi kita masih saja menuruti ajakannya.
4. Percaya bahawa kita adalah umat Muhammad tetapi belum melaksanakan sunnahnya.
5. Ingin masuk surga tetapi belum mencari jalan2 masuk surga.
6. Ingin selamat dari neraka tetapi belum menghindari jalan menuju neraka.
7. Mengetahui kematian tetapi belum siap sedia untuk mencari bekal bila mati kelak.
8. Suka mencari aib orang lain tetapi tidak melihat aibnya sendiri.
9. Makan dan minum dari rezeki Tuhan tetapi belum bersyukur dengan kurnian-NYA.
10. Menguburkan mayat tetapi tidak mengambil tamsil atau pelajaran atau hikmah yang mereka telah lakukan.



lepas saye bace artikel ni buat saye jadi takut...adakah saye tergolong dlm golongan mereka ini atau sebalik nye?smpi ketika ini saye tiada kekuatan utk mjawab nye..hanya berserah kepada yg Maha Kuasa utk menilai diri ini..semoge kite mendapat nikmat didunia dan akhirat...amin...selamatkn agama dan iman mu sebelum yg lain nye...

Thursday, April 21, 2011

demam....

20.4.2011... tarikh keramat bagi semester ini..huhu..tarikh dmana semua pelajar uitm akn terkena demam stdy dan demam exam..dlm mase yg same semua akn tertekan dan berat badan akn bertambah dsebabkan tekanan yang tinggi..hehe..merapu..snanye keadaan tu hanya terjadi kepada saye ye..sbb saye ni mmg tak boleh tertekan..saye akn memastikan perut saye sentiase bersedia utk mnghadapi tekanan yg mndtg..hehehe..
my first paper is on 22nd april which is today..alhamdulillah evrythg goes smoothly eventhough pagi td stuck dlm lift selama 3 minit..huhu..tu name nye dugaan kecil utk mghadapi exam yg lg besar dugaan nye..paper hari ni dberi name operation research..subjek ni menarik sbb kite akn belajar pasal profit,lost n cost..sikit2 maximize profit,sikit2 minimize cost n lost..saye suke sbb saye suke tgk simbol RM...hehehe..next paper 24.4.2011...which is on sunday..very near..have not start yet..so it makes me feel dupdupdup..my plan : "Start study tonight"..saye pernah menangis sebab paper ni..so i have to study hard!utk mngelakkan saye menangis lagi...huhu..rasenye saye pernah menangis utk semua subjek semester ini..huhu..hope for this exam i will not cry anmore!be strong ain!...wanna stop here...before that, just wanna share some tips as a preparation for examination:

1) belajar ikut care anda..skrg bukan mase utk mnguji care pembelajaran yg mane terbaik utk anda.
2) pastikan buat notes sendiri..jgn cube2 nk fotostat notes org sbb anda tak  kan pernah faham notes mereka..do it yourself k..
3) klu xnk ad notes pon xpe, tp kne faham n tau semua chpter n selok belok buku2 yg tebal itu.dlm erti kate lain kene mahir...hehe..
4) klu da tggl 1 or 2 hari lagi nk exam tu, better stdy gune past year je..tp jgn rely on dat je..kne gak selak2 buku 2 yg tbal tu sbb takut ad yg tak tercover dlm past year..
5) settle bab stdy, kne jge bab solat hubungan kite dgn pemberi syafaat Allah SWT, stdy la smpi tergolek-golek bawah katil pon klu kite x ingt kt die, kite x mntk dari die, mmg kite xkn dpt pape..so, jage la hubungan tu.
6) lepas dgn pencipta kite, hubungan sesame manusia terutame sali ibu bapa, family, kwn2 dan musuh2 kite.jage keharmonian perhubungan tu..jgn nk panas kn suasana time2 exam ni..nk stdy pon jd panas t..hehe..
7) hubungan dgn diri sendiri...jage diri..jgn buat perkara2 yg negatif,yg boleh bagi negatif effect pada diri kite..jage makan,jage tdo,jage tingkah laku...jage semua la...dlm erti kata lain kne jadi org2 yg sopan je...hehehe
8) IKHLAS! ha...ni paling penting...belajar tu biarla ikhlas...jgn sbb nk pndi je belajr..belajar sbb nk tuntut ilmu..sbb agama kerana ALLAH..semua yg kite buat niat tu kne penting...baru berjaya...
9) last sali..jgn mngejar kejayaan tetapi laksanakan la tugasan dgn jaya nye dan insyaAllah kejayaan akn dtg kepada kite...btol x ayat ni??cm pelik je..tp ni je pon yg saye paham..hhehehe..

ok last but no least GOOD LUCK kawan2!semoga kite berjaya bersame2 dan mendapat keredhaan dari yg MAHA ESA...!=)


semoge gmbr ni dpt membakar semangat rakan2 dan diri sendiri tuk berjaye!

Sunday, April 17, 2011

heavy life

distracted.pressure.lost focus.lost self confident...skrg ni sume words yg tertulis tersenarai dlm pemikiran saye..yg melambangkan saye ni dlm fasa nk ke giving up!sedey kn..keadaan ni penah saye lalui..but just once..during my diploma..but at that time, i got friends that really supported me..by right now, i need to calm my ownself..i need to find the way out i dont wanna stuck here forever..mane ntah hilang diri yg sebenar..and at this moment, sgt rndu kwn2 lame saye..saye nk jmpe pojie, saye nk cite sume kt die..saye nk jmpe ratu, saye nk gtau yg saye sorg2 kt cni..kwn2 saye yg lain x same cm mereka berdue..hanye mereka berdue je yg tau ape dlm hati saye..saye nk jmpe mereka..tp mereka jauh............satu je saye mntk, tlg la ade seseorg disebelah saye sekarang~~~~

lagu-lagu yg memberi semangat kepada saye:

"suatu masa nanti pasti kau temui, tabahkan la hati jgn lupa kn ilahi, akan tiba bahagia tak mugkin sendirian, terhurai dlm lagu kau ku sayang..."


"hadapi dengan senyuman semua yang terjadi biar terjadi, hadapi dengan tenang jiwa, semua kan baik2 saja, bila ketetapan tuhan sudah ditetapkan tetap la sudah, tak ada yg bisa berubah dan tak kan bisa berubah, rela kan la saja ini bahawa semua yang terbaik, terbaik utk kita semua, mnyerahlah utk menang..."

Sunday, April 3, 2011

mencari..

saya sedang mencari sesuatu yg menarik dlm idop saye..tp xde..saye salu rase idup saye ni pudar je..xpenah ad wane2 terang yg teman pjlnn saye..tp betol ke ape yg saye rase?