Thursday, May 19, 2011

ready or not?

mlm ni..hmm..actually pagi..pagi ni saye kebosanan sbb kt fb xmeriah n nk tdow tp cm blom time..hmm..so dok usha video2 org kawen..huhu..mmg seyes xde keje kn..haha..menarik jgk la tgk video2 org kawen..rase cm nk kawen plak..haha..but da ready ke dik oi??msti la TAK jawapannye..im only 22 years old..still young n there are many other things dat i need to do..my study tak abis lagi..nk kerja lagi..sebenarnya kahwin ni mmg tanggungjawab yg besar kn..da byk da contoh yg saye tgk pasangan2 yg da berumahtangge ni..n it makes me think like "oh!i am not READY yet"..sbb tu tak couple2 lagi smpi sekarang..(abis cover da)..haha..

contoh la kan..hidup org yg da kahwin ni berbeza dgn yg bujang..lebih2 lagi bagi perempuan..semua nye da kena serah pada si suami..perempuan mmg kene paling banyak berkorban bile da berkhwin..korban masa, tenaga, perasaan, kehidupan dan etc..byk yg kene ubah bile da kahwin..ni baru cerita bila baru2 kahwin..tak cite lagi bile dpt first baby..hmm..mmg berat sgt tanggungjawab tu..nk kene jage baby, nk kene layan suami..dpt plak suami yg tak berape rajin nk tlg..mmg lenguh la isteri nk buat keje..bile fikir bende ni sume, jadi takut pulak nk face my future..mcm mne la mak boleh jage ktorg adk-beradk smpi besar tanpe bantuan pembantu rumah..mak mmg super women..pagi2 da bangun siap kn breakfast..then pergi keje smpi ptg..ptg balik rumah siap kn makan utk mnum petang, kemas rumah, basuh baju, layan ank2..malam nk masak utk mkn malam, tidur kn ank2, kemas dapur, lipat baju, gosok baju..huuuhhhh..mmg penat gile la kan..

mmg kalau fikirkn tanggungjawab yg ade ni mmg tak kan kahwin..tp bile kite ingt balik janji2 yg ALLAH swt da bagi pada sesiapa yang berkahwin ibarat mendirikan masjid, isteri yang solehah mndpt tempat yg terbaik disyurga, sesiapa yg meramaikan umat Muhammad akn mendpt syafa'at kelak dan mcm2 lagi..dan kite mmg tak boleh nk sangkal yg hakikat manusia ni mmg diciptakan berpasangan..bende2 mcm ni mmg tak kan dpt bagi sesiape yg tidak bernikah..so dgn bernikah mcm2 syafa'at dan nikmat yang kite dpt..tp semua yg kite lakukan mestilah ikhlas hanya kerana ALLAH swt..maka nya lebih baik berkahwin daripada tidak berkahwin..jgn takut dgn tanggungjawab yg diberikan kerana ALLAH sentiase membantu hamba2 Nya..dimana ad kebahagiaan disitu ada kesusahan nya..sebelum menemui kesenangan yang abadi, hadapi la kesusahan yang sementare ini..tiada istilah takut untuk berkahwin kerana tanggungjawab kerana semua ini adalah anugerah dari ALLAH..da macam pakar psikologi plak la kan..so kepada seisiapa yang bercita2 untuk tidak berkahwin, sile mati kan cita2 anda..cari la pasangan masing2 kerana itu adalah anugerah ALLAH kepada hamba2 Nya..

Tuesday, May 17, 2011

jln2 di jaya jusco..

my activity on wesak day's holiday..jln2 ngn kokde ngn alya nurnafisa..pegi jj dgn harapan nk cari seluar tapi tak dapat..last2 balik beli roti yg sedap2 dgn air pulpy 3 botol..haha..yang best nye dapat makan secret recipe sbb lmbt sgtt nk tggu org..haha..nk tau satu rahsia x cm mne nk dpt perhatian org ramai mase kt shopping mall or ngh sshopping?saye ad satu rahsia...hehehe..
"SILA BAWA BABY BERSAMA ANDA DAN ANDA AKAN MENJADI PERHATIAN RAMAI DI KAWASAN YANG RAMAI ORANG.." 
ha..ni la baby yg da wat saye jd perhatian org ramai..hahaha..sbb  baby alya sgt suke senyum cmtu..so org suke nk main ngn die..hehehe...
hehehe..tu la rahsia die..ngh jln2 org pndg, nk beli cari baju org pndg, nk makan org pndg, nk duduk rehat kt kerusi pun org pndg..senang je kn nk cari perhatian org dlm erti kate lain nk jadi attention seeker ni kne duduk ngn baby selalu...hehe..cube la praktik kn..msti best..hahaha..terutama sekali awak2 yg bercite2 nk jadi popular..hehehe..

ni ibu baby alya..kokde saye..die je kakak yg saye ad..best gle lepak ngn die..pasal bende kecik pon bleh gelak smpi kuar air mata..hahaha...

ni time nk bagi baby alya susu..saye jd baby sitter cuti sem ni..kdg2 best kdg2 penat..aritu baby alya demam..penat jage die sbb die tak nak minum susu..semlm die da boleh minum susu dgn aman nye..ni yg die boleh senyum2..hehe..
ha..ni la mokcu baby alya yg paling......paling ape saye pon  tak tau..nk kate baik boleh la..nk kate comel mcm tak je..nk kate pndi tak seberapa..nk kate rajin.. mungkin la..hahaha...tp saye paling suke ketawa..haha...

Wednesday, May 11, 2011

percutian yang pnjg..

i will have a very long semester holiday...which is 4 months!..lame yg teramat sgt..kalau otak boleh beku, mmg otak akan beku..tp yg best nye dapat rest yg sgt pnjg..yg x  best nye poket kosong la kn sbb x belajar...haha..ok..plan for dis holiday:

1) tolong mak kemas rumah dan jaga baby aleeya..kerja mmg xdpt la jep...huhu..

ni la baby aleeya...

2) sibuk ngn aktiviti SMF.tensen..lawatan integrasi,titian bestari,opkim,meeting...pergh..hancur musnah luluh cuti saye.

ni la due perkara yg saye akn lakukan utk cuti semester ni..mcm x cuti je pon snanye..mak mmg da kecewa da sbb saye kne kuar umah selalu.."sorry mak xdpt tlg sgt cuti ni!tp ain akn pasti kan ain buat yg terbaik bile ain ad kt umah..eyh2..bulan puase im yours ok mak..hehehe"...

ok..tu je nk update...one more thing.."SELAMAT BERCUTI KAWAN-KAWAN..jage diri elok2..jgn lupe ape yg sepatot nye tidak dilupekan"

kt JCO sunway ngn kak fad...

kt KLCC ngn kak fad jgk...
baru sedar snanye saye byk melepak dari stdy..tension tetibe bile fikir..semoga saye dan rakan-rakan dpt yang terbaik tok final aritu...amin...