Friday, December 6, 2013

Hari Jumaat, Hari penuh sejarah...

tanpe melengahkan masa lagi, aku ain yasin nk bercerita tentang pengalaman die hari ini..wlau pon aku da lame x update..tp aku rase aku perlu bercerita kisah hari ini..org lain nk ckp ape terpulang..ni hal aku..hahaha..ok, hari ni adelah one of the most miserable day yg pernah dilalui oleh ain yasin selepas kemalangan yg dialaminye awl bulan November haritu..

harini bermula dgn agak tenang..bangun pagi dpt msg dari lecturer aka abg angkat saye Shaari Daud, katenye nk dtg UiTM..so jnji nk meet up ngn and having breakfast sekali..since aku pon perlukan motivation from him regarding my study, aku pon on la..terus bersiap n drive smpi ke DSB, dewan seri budiman..so aku dgn happy n excited pergi jmpe die sprti yg dijnjikan..so ktorg pon borak layan baik punye smpi terserempak dgn muis, pastu layan lagi borak kn..mcm agk2 da lame sgt n masing2 ade keje yg nk diselesaikan, maka bersurai la kami.. aku pon dgn pantas nye gerak la pegi kereta aku, konon nk g fak, nk buat keje, nk jmpe Pn Salmah, nk jmpe Pn Masita, tibe2!!! ALARM kereta tak berfungsi!!! kereta x leh bukak! Ya Allah, mcm nk terduduk jgk la sbb aku sorg2!.. ok org pertama aku call is Angah..Angah kate try cari org utk bkk kan, aku pon dok la pk sape nk tolong..aku mmg pk bdk2 SMF la, sbb dorg paling rapat ngn aku.. nk call Lokman, die kt Thailand, call Fenndi, mntk tlg cari org, die pon xde membe, post kt group, sib baik ade yg respond,tp sume yg aku call menyedihkan! aku da mcm org tak tentu arah da ni, da la pk nk balik melake..kereta tak leh bkk..pergh! mmg tarik nafas dlm2..pk penyelesaian..dan alhamdulillah, Allah gerakkan aku naik bus (dlm bus plak bleh plak ade minah ni menghimpit aku tak agk punye smpi aku mmg da nk terjatuh ke belakang, nasib ko la org belakang, aku da pening), g bengkel kereta UiTM, buat muke tebal mntk tlg pakcik2 kt situ..dan dorg pon ok, dorg bwk la aku g tmpt parking, smpi sane tak smpi setengah jam problem solve! mmg alhamdulillah sgt! smpi name pakcik tu pon aku x tnye, die je smpat tnye name aku..

ok habis satu part, so aku pon gerak la balik baiduri nk kemas2 brg pastu nk balik melake.. dlm pkol 3 aku gerak balik..aku teruskan keterujaan aku nk balik melake, almaklum la da 3 minggu x balik..konon nk isi minyak kt shell sebelum federal, bleh plak die nk renovate time2 ni..minyak tggl satu bar..aku menyakinkn diri jln la smpi sblom exit batu tiga, nmpk satu shell, terlepas pulak jln masuk, jln lagi, last2 kt RnR dengkil jgk aku isi..berpeluh jgk la, cuak plus risau minyak tak cukup..alhamdulillah cukup n selamat ditambah..

aku pon meneruskan perjlnn nk balik melake, punye la cool aku drive, smpi je highway sebelum senawang, jem pulak..aku da pk da, sni takkan jem melainkan ade cuti yg pnjg or ade accident..dgr radio, yes confirm ade accident!..time tu pkol 5 lebih ptg..aku pon layan kan aje la jem tu..ingtkn accident biase..dgr radio lg, accident melibatkan 6 buah kenderaan, bajet kereta jela..ok cool lagi, agak2 da nk maghrib pon still tak ok jgk, aku da mcm xleh nk bla da..dgr update kt radio mule2 mengakibatkan kesesakan sepnjg 3km, pastu 8km, last2 13km..aku kt kilometer yg keberape ni?? da la sorg2, mmg syok la kan..tertekan utk kali yg tak terkire pade hari yg same..aku layan la jem tu jln sikit sikit sikit sikit and....stop! stop terus mati enjin tutup lampu kereta sume kt lane tengah highway utk mengelakkan overheating n pembaziran minyak..exact location aku pon xtau..mmg rase mcm middle of no where..adoiiiyaaaiiii..dgn perut senak nk ke tandas, dgn sejuk tp berpeluh tahan senak perut, dgn tgk org kiri kanan keluar berborak2, aku rase mcm nk pitam! syukur la Allah bagi kekuatan kt aku utk tempuh jgk bende tu..mmg pengalaman la stuck kt tgh2 highway selama sejam plus2..yg driver2 lorry da mcm2 gaye da aku tgk, menyanyi kuat2 la, yg dok terjengah2 tgk keadaan kt depan la..aku hanya mampu redha dan bersabar je la..sume org aku nk call, nk cite ape jd..haha..terima kasihla siape yg melayan antarenye Acik, Mak, Kokde, n Kak Wahidah..haha..tunggu punye tunggu akhirnye berjln la jgk kereta2 itu.. aku pon cilok la lane plg kiri sbb target nk berhenti RnR sbb serious da xleh bla kesenakan perut ku..jln dlm 5 km smpi la kt tmpat kejadian.. Allahurabbi, mmg dhsyt la accident nye, lorry, bus, kereta..bahagian depan bus mmg hancur, satu lane je bleh jln, aku pon tnpe membuang mase memecutla mencari RnR..nasib baik kereta turbo, bleh la nk pecut..smpi pedas linggi, jem kt dlm tandas plak, 10 min jgk la menunggu, mmg kesabaran diduga..dgn tahap kesabaran yg ade, aku pun selesai la urusan kt RnR tu..dan meneruskan perjlnnan balik umah dgn memecut tak ingt dunia..dan alhamdulillah! melaka sudah!

ok cukup sudah cerita aku hari ini,cerita esok plak, ade exam SPA pulak..wish me luck! thanks la sbb sudi bace, kalau tak bace pon aku x kesah..hahaha..

Friday, April 5, 2013

Cabaran baru..

Pencarian bermula.. skrg tibe mase nye utk aku mencari.. cari ape? Cari kerje.. lepas habis praktikal ni aku da x bergelar seorg pelajar lagi.. aku akn dpt title lain.. kalau aku bekerja dpt la title pekerja, kalau x kerja dpt la title penganggur.. dan ape yg aku rsaukan adalah apabila aku digelar sbg penganggur dan tiada ape2 aktiviti yg boleh dibuat.. so now, i have to start planning my future life.. btol sbg mabusia kite hanya mampu merancang, Allah yg akn menentukan.. dan itula yg aku cuba laksanakan.. iaitu merancang sebaik mungkin dan mudah-mudahan Allah memberikan laluan utk rancangan itu.. dan perancangan itu pon dtg dari Allah jgk.. so, mohon la yg baik2, agar ditunjukkan jln..

Maka apa plan aku skrg? First of all, of course aku akn cari kerja selagi ade peluang.. pekerjaan sgt byk sebenarnye.. it just, are you ready to face all the challenge given? Tu yg perlu kite jawab.. challenge nye seperti:

1) update resume n prepare sume details yg dperlukan.. adakah kite cukup rajin n matang utk sediakan sume tu supaya kite dipilih hanya melalui resume? Jwpn nye knela rajin kn kalau x mmg x mohon kerja langsung kn..

2) melalui interview dan entrance exam.. ade org die plg anti pegi interview.. kt situ cabaran die plg besar utk prepare kn diri.. aku pon tfikir mcm mne la aku nnt bile time aku t..hukhuk

3) menyesuaikan diri dgn environment yg baru.. tu pon jd cabaran gak tu.. org kate tak kenal maka tak cinta.. tu la yg akn dhadapi oleh setuap org bile masok tmpat baru.. mmg ambil mase nk sesuai kan diri.. tmasok la aku.. depends on individu la teror ke tak bawak diri t..

4) ha ni la cabaran yg sebenar.. iaitu menjalankan tugasan dan tanggungjwb yg diberikan sesempurna yg boleh.. mampu kah kite utk melaksanakan nya.. mmg la setiap bulan bleh dpt gaji.. tp kne jgk pk keberkatan nye.. pape pon berusahe selagi mampu..

Kepada kawan2 aku yg akn menempuhi alam pekerjaan.. berusaha la seikhlas yg mungkin.. semoga kite same2 dapat kerja yg btol2 sesuai ngn kite.. amin..

Good luck kwn n diri sendiri jgk! :)

Wednesday, March 20, 2013

Lelaki vs wanita

Sebelum ni aku x terfikir sgt pasal lelaki yg selalu dibandingkan dgn perempuan or perempuan yg selalu dbandingkan dgn lelaki..sbb aku percaya yg Allah ciptakan manusia yg mempunyai jantina yg berbeza ni ade sbb nya..

So, bila aku da melangkah dlm dunia yg baru iaitu dunia bekerja, aku da nmpk da ape yg org maksud kan dgn lelaki vs wanita..

Mengikut ape yg selalu aku dgr semase aku belajar, org akn selalu mengeluarkan pendpt yg mngatakan lelaki ni pemalas, tak berani, belajar main2, xpernah nak amik serious dlm ape yg die buat dan sbg nye la..kalau yg pelajar2 perempuan plak vice versa dari lelaki..

Keadaan ni terjadi adalah akibat drpd yg mane org lelaki ni lmbt mndpt kematangan dan kesedaran..bile da sedar, da xleh buat pape da..tpakse terima ngn ape yg ade..org perempuan plak, dorg ni terlalu nk kn kesempurnaan..sbb tu dorg sggop buat ape je utk nmpk sempurna..

TP bile aku masok je alam pekerjaan, situasi da lain..da nmpk da yg lelaki2 yg belum matang da jadi matang..mmg berkaliber dan org mmg nmpk kebolehan dorg..masalah yg dhadapi plak, org perempuan tak diberi peluang utk menunjukkan bakat dan kebolehan diri..lagi2 kalau bos nye lelaki jgk..so, yg perempuan ni dok la tgk lelaki buat keje yg best...

Kesimpulan nye, kite manusia..jgn la menilai seseorg mengikut gender or sexual orientation individu tu..sbb pada aku, semua tu ade sbb kenapa Allah jd kn hambaNya dlm keadaan yg berbeza jantina..masing2 ade peranan masing2..yg jd masalah bile masing2 x jalankan peranan masing2..sama2 la kite menghargai setiap insan kt dunia ni... :):):)

K la chow~~

Sunday, March 17, 2013

Hari yg dnanti

Hari ni hari yg aku tggu spnjg 2 mggu ni.. sbb ape aku tggu? Sbb aku akn jmpe supervisor aku hari ni..

Alhamdulillah, abg aizam baik org nye.. mmg aku akn maintain kt unit ni.. aku da faham job scope aku kt sni..

Ape2 pn aku bersyukur ngn ape yg ade skrg..

Ade seseorg yg aku nk tau kabar die.. takut nk tnye die.. xpela doa kn dri jauh je la..

Stress hidung tersumbat.. tak tau nk buat mcm mne.. rase cm nk sembur air banyak kt hidung ni kasi bersin..

Da la.. nk start study ape yg abg aizam suh td..

Gmbr2 time wedding aritu..

Thursday, March 14, 2013

Fikir dan banding

Straight forward entry..

Ok skrg ni aku rase aku ni jenis manusia yg takes things too easy..aku x pernah nk buat pertimbangan utk setiap langkah yg aku amik sepanjang kehidupan..

Skrg bile masuk ke dunia yg baru iaitu praktikal dmana aku didedahkan dgn alam pekerjaan, baru aku sedar betape penting nye berfikir dan pertimbangkan segale keputusan, segala langkah yg bakal kite ambil dlm meneruskan kehidupan..

Dan sekarang aku tersilap dlm membuat pemilihan..sbg nasihat, fikir2 la dan buat la pertimbangan..

Tips yg boleh dkongsi kan adelah:
1)jgn malu bertanye..tanye la seberape byk soalan supaye kite lebih terang dgn ape saje keadaan
2)mintak pendapat n share ape saje idea or perasaan dgn org yg lebih berpengalaman..
3)mohon pada Allah Yg Maha Esa utk dberikan petunjuk ape yg terbaik utk hamba Nya..

Kesimpulan nya jgn sombong..jgn sekali-kali jd org yg sombong..

Selamat menjalani kehidupan yg telah Allah susun kan utk anda..

Wednesday, March 13, 2013

From hp...

Mood: excited

Wah! Sgt excited wo! Sbb aku post entry ni gune fon..haha

Org lain da lame da buat..aku baru nk buat..lantak la jnji aku buat..u guys dont kecoh2 k..

Lepas ni lg la senang nk update blog..xpayah nk gelabah2 nk on lappy ke pc ke just for updating ur blog..senang keje gune fon je..kn best kalau fon aku bbz10..lg best aku mengupdate..huhu..

K la chow saje nk share perasaan seghonok wa.. bye..

Tuesday, March 12, 2013

Come back!

lame sudah aku tak update pape kat blog ni. ade beberape alasan la knape tak update.
alasan-alasan nya adelah:

1) MALAS.. penyakit ni org kate tak ade ubat. ade je sebenarnye. manusia je tak nak cari betul-betul
2) aku rase alasan pertama da cukup kuat kot... hahaha... kalau aku bagi alasan-alasan lain pon bkn org nak terima pon kn...

so mulai hari ni aku nk buat satu azam la. aku akn cube utk update selalu. kasi meriah sikit. walaupun tak la meriah mane pon. hahaha.

memandangkan aku tak update blog ni kn, so manggis yg manis ni mcm da jadi masam plak. byk kesah suka duka yg da jadi. nnt2 la aku share. kalau nk muatkan dlm satu entry ni takut org muak plak nk bace..

k la. jmpe lagi.

#motif entry: pengumuman utk bgtau aku nk aktif menulis balik. heeeee...