Wednesday, March 20, 2013

Lelaki vs wanita

Sebelum ni aku x terfikir sgt pasal lelaki yg selalu dibandingkan dgn perempuan or perempuan yg selalu dbandingkan dgn lelaki..sbb aku percaya yg Allah ciptakan manusia yg mempunyai jantina yg berbeza ni ade sbb nya..

So, bila aku da melangkah dlm dunia yg baru iaitu dunia bekerja, aku da nmpk da ape yg org maksud kan dgn lelaki vs wanita..

Mengikut ape yg selalu aku dgr semase aku belajar, org akn selalu mengeluarkan pendpt yg mngatakan lelaki ni pemalas, tak berani, belajar main2, xpernah nak amik serious dlm ape yg die buat dan sbg nye la..kalau yg pelajar2 perempuan plak vice versa dari lelaki..

Keadaan ni terjadi adalah akibat drpd yg mane org lelaki ni lmbt mndpt kematangan dan kesedaran..bile da sedar, da xleh buat pape da..tpakse terima ngn ape yg ade..org perempuan plak, dorg ni terlalu nk kn kesempurnaan..sbb tu dorg sggop buat ape je utk nmpk sempurna..

TP bile aku masok je alam pekerjaan, situasi da lain..da nmpk da yg lelaki2 yg belum matang da jadi matang..mmg berkaliber dan org mmg nmpk kebolehan dorg..masalah yg dhadapi plak, org perempuan tak diberi peluang utk menunjukkan bakat dan kebolehan diri..lagi2 kalau bos nye lelaki jgk..so, yg perempuan ni dok la tgk lelaki buat keje yg best...

Kesimpulan nye, kite manusia..jgn la menilai seseorg mengikut gender or sexual orientation individu tu..sbb pada aku, semua tu ade sbb kenapa Allah jd kn hambaNya dlm keadaan yg berbeza jantina..masing2 ade peranan masing2..yg jd masalah bile masing2 x jalankan peranan masing2..sama2 la kite menghargai setiap insan kt dunia ni... :):):)

K la chow~~

Sunday, March 17, 2013

Hari yg dnanti

Hari ni hari yg aku tggu spnjg 2 mggu ni.. sbb ape aku tggu? Sbb aku akn jmpe supervisor aku hari ni..

Alhamdulillah, abg aizam baik org nye.. mmg aku akn maintain kt unit ni.. aku da faham job scope aku kt sni..

Ape2 pn aku bersyukur ngn ape yg ade skrg..

Ade seseorg yg aku nk tau kabar die.. takut nk tnye die.. xpela doa kn dri jauh je la..

Stress hidung tersumbat.. tak tau nk buat mcm mne.. rase cm nk sembur air banyak kt hidung ni kasi bersin..

Da la.. nk start study ape yg abg aizam suh td..

Gmbr2 time wedding aritu..

Thursday, March 14, 2013

Fikir dan banding

Straight forward entry..

Ok skrg ni aku rase aku ni jenis manusia yg takes things too easy..aku x pernah nk buat pertimbangan utk setiap langkah yg aku amik sepanjang kehidupan..

Skrg bile masuk ke dunia yg baru iaitu praktikal dmana aku didedahkan dgn alam pekerjaan, baru aku sedar betape penting nye berfikir dan pertimbangkan segale keputusan, segala langkah yg bakal kite ambil dlm meneruskan kehidupan..

Dan sekarang aku tersilap dlm membuat pemilihan..sbg nasihat, fikir2 la dan buat la pertimbangan..

Tips yg boleh dkongsi kan adelah:
1)jgn malu bertanye..tanye la seberape byk soalan supaye kite lebih terang dgn ape saje keadaan
2)mintak pendapat n share ape saje idea or perasaan dgn org yg lebih berpengalaman..
3)mohon pada Allah Yg Maha Esa utk dberikan petunjuk ape yg terbaik utk hamba Nya..

Kesimpulan nya jgn sombong..jgn sekali-kali jd org yg sombong..

Selamat menjalani kehidupan yg telah Allah susun kan utk anda..

Wednesday, March 13, 2013

From hp...

Mood: excited

Wah! Sgt excited wo! Sbb aku post entry ni gune fon..haha

Org lain da lame da buat..aku baru nk buat..lantak la jnji aku buat..u guys dont kecoh2 k..

Lepas ni lg la senang nk update blog..xpayah nk gelabah2 nk on lappy ke pc ke just for updating ur blog..senang keje gune fon je..kn best kalau fon aku bbz10..lg best aku mengupdate..huhu..

K la chow saje nk share perasaan seghonok wa.. bye..

Tuesday, March 12, 2013

Come back!

lame sudah aku tak update pape kat blog ni. ade beberape alasan la knape tak update.
alasan-alasan nya adelah:

1) MALAS.. penyakit ni org kate tak ade ubat. ade je sebenarnye. manusia je tak nak cari betul-betul
2) aku rase alasan pertama da cukup kuat kot... hahaha... kalau aku bagi alasan-alasan lain pon bkn org nak terima pon kn...

so mulai hari ni aku nk buat satu azam la. aku akn cube utk update selalu. kasi meriah sikit. walaupun tak la meriah mane pon. hahaha.

memandangkan aku tak update blog ni kn, so manggis yg manis ni mcm da jadi masam plak. byk kesah suka duka yg da jadi. nnt2 la aku share. kalau nk muatkan dlm satu entry ni takut org muak plak nk bace..

k la. jmpe lagi.

#motif entry: pengumuman utk bgtau aku nk aktif menulis balik. heeeee...