Friday, April 5, 2013

Cabaran baru..

Pencarian bermula.. skrg tibe mase nye utk aku mencari.. cari ape? Cari kerje.. lepas habis praktikal ni aku da x bergelar seorg pelajar lagi.. aku akn dpt title lain.. kalau aku bekerja dpt la title pekerja, kalau x kerja dpt la title penganggur.. dan ape yg aku rsaukan adalah apabila aku digelar sbg penganggur dan tiada ape2 aktiviti yg boleh dibuat.. so now, i have to start planning my future life.. btol sbg mabusia kite hanya mampu merancang, Allah yg akn menentukan.. dan itula yg aku cuba laksanakan.. iaitu merancang sebaik mungkin dan mudah-mudahan Allah memberikan laluan utk rancangan itu.. dan perancangan itu pon dtg dari Allah jgk.. so, mohon la yg baik2, agar ditunjukkan jln..

Maka apa plan aku skrg? First of all, of course aku akn cari kerja selagi ade peluang.. pekerjaan sgt byk sebenarnye.. it just, are you ready to face all the challenge given? Tu yg perlu kite jawab.. challenge nye seperti:

1) update resume n prepare sume details yg dperlukan.. adakah kite cukup rajin n matang utk sediakan sume tu supaya kite dipilih hanya melalui resume? Jwpn nye knela rajin kn kalau x mmg x mohon kerja langsung kn..

2) melalui interview dan entrance exam.. ade org die plg anti pegi interview.. kt situ cabaran die plg besar utk prepare kn diri.. aku pon tfikir mcm mne la aku nnt bile time aku t..hukhuk

3) menyesuaikan diri dgn environment yg baru.. tu pon jd cabaran gak tu.. org kate tak kenal maka tak cinta.. tu la yg akn dhadapi oleh setuap org bile masok tmpat baru.. mmg ambil mase nk sesuai kan diri.. tmasok la aku.. depends on individu la teror ke tak bawak diri t..

4) ha ni la cabaran yg sebenar.. iaitu menjalankan tugasan dan tanggungjwb yg diberikan sesempurna yg boleh.. mampu kah kite utk melaksanakan nya.. mmg la setiap bulan bleh dpt gaji.. tp kne jgk pk keberkatan nye.. pape pon berusahe selagi mampu..

Kepada kawan2 aku yg akn menempuhi alam pekerjaan.. berusaha la seikhlas yg mungkin.. semoga kite same2 dapat kerja yg btol2 sesuai ngn kite.. amin..

Good luck kwn n diri sendiri jgk! :)