Friday, December 6, 2013

Hari Jumaat, Hari penuh sejarah...

tanpe melengahkan masa lagi, aku ain yasin nk bercerita tentang pengalaman die hari ini..wlau pon aku da lame x update..tp aku rase aku perlu bercerita kisah hari ini..org lain nk ckp ape terpulang..ni hal aku..hahaha..ok, hari ni adelah one of the most miserable day yg pernah dilalui oleh ain yasin selepas kemalangan yg dialaminye awl bulan November haritu..

harini bermula dgn agak tenang..bangun pagi dpt msg dari lecturer aka abg angkat saye Shaari Daud, katenye nk dtg UiTM..so jnji nk meet up ngn and having breakfast sekali..since aku pon perlukan motivation from him regarding my study, aku pon on la..terus bersiap n drive smpi ke DSB, dewan seri budiman..so aku dgn happy n excited pergi jmpe die sprti yg dijnjikan..so ktorg pon borak layan baik punye smpi terserempak dgn muis, pastu layan lagi borak kn..mcm agk2 da lame sgt n masing2 ade keje yg nk diselesaikan, maka bersurai la kami.. aku pon dgn pantas nye gerak la pegi kereta aku, konon nk g fak, nk buat keje, nk jmpe Pn Salmah, nk jmpe Pn Masita, tibe2!!! ALARM kereta tak berfungsi!!! kereta x leh bukak! Ya Allah, mcm nk terduduk jgk la sbb aku sorg2!.. ok org pertama aku call is Angah..Angah kate try cari org utk bkk kan, aku pon dok la pk sape nk tolong..aku mmg pk bdk2 SMF la, sbb dorg paling rapat ngn aku.. nk call Lokman, die kt Thailand, call Fenndi, mntk tlg cari org, die pon xde membe, post kt group, sib baik ade yg respond,tp sume yg aku call menyedihkan! aku da mcm org tak tentu arah da ni, da la pk nk balik melake..kereta tak leh bkk..pergh! mmg tarik nafas dlm2..pk penyelesaian..dan alhamdulillah, Allah gerakkan aku naik bus (dlm bus plak bleh plak ade minah ni menghimpit aku tak agk punye smpi aku mmg da nk terjatuh ke belakang, nasib ko la org belakang, aku da pening), g bengkel kereta UiTM, buat muke tebal mntk tlg pakcik2 kt situ..dan dorg pon ok, dorg bwk la aku g tmpt parking, smpi sane tak smpi setengah jam problem solve! mmg alhamdulillah sgt! smpi name pakcik tu pon aku x tnye, die je smpat tnye name aku..

ok habis satu part, so aku pon gerak la balik baiduri nk kemas2 brg pastu nk balik melake.. dlm pkol 3 aku gerak balik..aku teruskan keterujaan aku nk balik melake, almaklum la da 3 minggu x balik..konon nk isi minyak kt shell sebelum federal, bleh plak die nk renovate time2 ni..minyak tggl satu bar..aku menyakinkn diri jln la smpi sblom exit batu tiga, nmpk satu shell, terlepas pulak jln masuk, jln lagi, last2 kt RnR dengkil jgk aku isi..berpeluh jgk la, cuak plus risau minyak tak cukup..alhamdulillah cukup n selamat ditambah..

aku pon meneruskan perjlnn nk balik melake, punye la cool aku drive, smpi je highway sebelum senawang, jem pulak..aku da pk da, sni takkan jem melainkan ade cuti yg pnjg or ade accident..dgr radio, yes confirm ade accident!..time tu pkol 5 lebih ptg..aku pon layan kan aje la jem tu..ingtkn accident biase..dgr radio lg, accident melibatkan 6 buah kenderaan, bajet kereta jela..ok cool lagi, agak2 da nk maghrib pon still tak ok jgk, aku da mcm xleh nk bla da..dgr update kt radio mule2 mengakibatkan kesesakan sepnjg 3km, pastu 8km, last2 13km..aku kt kilometer yg keberape ni?? da la sorg2, mmg syok la kan..tertekan utk kali yg tak terkire pade hari yg same..aku layan la jem tu jln sikit sikit sikit sikit and....stop! stop terus mati enjin tutup lampu kereta sume kt lane tengah highway utk mengelakkan overheating n pembaziran minyak..exact location aku pon xtau..mmg rase mcm middle of no where..adoiiiyaaaiiii..dgn perut senak nk ke tandas, dgn sejuk tp berpeluh tahan senak perut, dgn tgk org kiri kanan keluar berborak2, aku rase mcm nk pitam! syukur la Allah bagi kekuatan kt aku utk tempuh jgk bende tu..mmg pengalaman la stuck kt tgh2 highway selama sejam plus2..yg driver2 lorry da mcm2 gaye da aku tgk, menyanyi kuat2 la, yg dok terjengah2 tgk keadaan kt depan la..aku hanya mampu redha dan bersabar je la..sume org aku nk call, nk cite ape jd..haha..terima kasihla siape yg melayan antarenye Acik, Mak, Kokde, n Kak Wahidah..haha..tunggu punye tunggu akhirnye berjln la jgk kereta2 itu.. aku pon cilok la lane plg kiri sbb target nk berhenti RnR sbb serious da xleh bla kesenakan perut ku..jln dlm 5 km smpi la kt tmpat kejadian.. Allahurabbi, mmg dhsyt la accident nye, lorry, bus, kereta..bahagian depan bus mmg hancur, satu lane je bleh jln, aku pon tnpe membuang mase memecutla mencari RnR..nasib baik kereta turbo, bleh la nk pecut..smpi pedas linggi, jem kt dlm tandas plak, 10 min jgk la menunggu, mmg kesabaran diduga..dgn tahap kesabaran yg ade, aku pun selesai la urusan kt RnR tu..dan meneruskan perjlnnan balik umah dgn memecut tak ingt dunia..dan alhamdulillah! melaka sudah!

ok cukup sudah cerita aku hari ini,cerita esok plak, ade exam SPA pulak..wish me luck! thanks la sbb sudi bace, kalau tak bace pon aku x kesah..hahaha..