Saturday, February 8, 2014

hati dan perasaan

hari ni aku nk bercakap pasal hati dan perasaan..sbb nye beberape hari yg da berlalu ni hati aku tak berape nk diam..asyik la tertanya2,berkate2,teringat2 dan sebagainya..aku rase org lain pon pernah dan selalu rase perasaan ni..nak2 kalau umur tu mcm da layak kn..haha..tipu la kalau org yg da umur 25 tahun dan ke atas tak pernah lalui ape yg aku lalui skrg ni..

the main point yg aku nk tekan kn dlm post ni adelah how to manage this kind of feeling? hakikatnye aku pon tercari2 jwpn utk persoalan tu..walaupon sesetengah org kate benda2 mcm ni benda remeh, tak yah fikir sgt, smpi mase dtg la..pade aku pulak, benda ni dtg secare tak dijangke and bile perkare yg tak dijangke ni kite akn jd susah nk handle..dan aku menghadapi masalah ni..dan kenape penting utk ketahui care nk handle benda ni? sebabnya benda ni akan memberi kesan kepada mental kite..bile mental da kne kacau, satu badan jadi kacau..so, perkare ni perlu dambil berat terutamenya wanita..

care nk hilangkan perasaan2 mcm ni senang je sbnrnye, ingt Allah byk2..sbb hanye Dia je yg tau ape perancangan utk hamba2 Dia..terus terang ckp bila iman kuat, hati mantap ingt Dia, benda2 mcm ni tak kn terlintas pon dlm hati..sbb hati kite sibuk ingt Tuhan yg Satu..dah takde mase nk fikirkan benda2 yg diluar jangkauan kite..siape kite nk fikirkan benda yg kite tak tau? tp ingt Allah tu kne ikhlas..seikhlas yg mngkn..

ini sekadar pesanan..utk diri sendiri sebenarnye..dan org lain jgk..sbb hidup kite bkn kt dunia je, ade satu lagi yg kekal abadi..tak dpt jodoh kt sini, maknenye jodoh kite kt sane..hanya Allah yg Maha Mengetahui ape yg terbaik utk setiap manusia..maka dengan itu, jgn terlalu kecewa dgn ape yg tak dpt, kerana sesungguhnya yg kite dpt tu lebih bermakne sbnrnye..